Doft och smak

Surlax

| Inga kommentarer

Oj tänker ni! Surlax är de som surströmming? Nej de är lax som är inlagd på samma sätt som man lägger in matjesill. ”Påhittet” sägs enligt internet härstamma från Norge. Nu efter att ha ätit så kan jag bara säga lätt, gott, smart & somrigt. Jag kommer definitivt göra den här maträtten många gånger!

Första lagen:

1 dl salt
1 liter vatten. Koka upp låt svalna.
Skär laxen i ca 2 cm kuber. Lägg ner och låt dra i 6-8 timmar.

 

Ättikslag: 

Blanda 2 dl ättiksprit (12%),
4 dl socker
6 dl vatten
6 kryddpepparkorn & 6 svartpepparkorn
6 kryddnejlikor
3 lagerblad
1 bit hel kanel
ca 3 cm skivad peparrot
2 cm skivad ingefära
1 morot
2 rödlökar
1 purjolök
1 knippe dill

Koka upp låt svalna. Ös i laxkuberna låt stå minst ett dygn. Varva gärna i en fin glasburk.
Jag serverade med mandelpotatis och smetana.

 

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *.