Doft och smak

Små pajer med skogens konung i!

| 2 kommentarer

Antingen gör du en stor paj eller så gör du små portionspajer! Tycker de är sjysst att servera en  portionspaj, de ser najs ut! Servera med en sjysst sallad och en trevlig dressing. Se recepten nedan.

Älgfärsfyllningen:

1 gul lök, finhackad
älgfärs, jag köpte min färs på ICA Maxi, 500 gram
en rejäl klutt med tomatpure
timjan
grönsaksfond
lite Heinzketchup
lite vatten
trattkantareller
grädde

Svetta löken, lägg i de blötlagda och urpressade trattkantarellerna, fräs ihop en stund. Lägg i din färs i stekpannan/grytan och fräs, krydda upp med timjan och tomatpure, rör om rejält, tillsätt fonden och lite vatten. Dutta även i lite Heinz ketchup. Salta och peppra rejält. Putta i någon dl av grädden och låt sakta puttra ihop. Smaka av! Saknas de något? Fyll isåfall med mer timjan, peppar och salt.  Jag lät min småputtra i  20 minuter eller så. Kolla så de inte blir för torrt!

Pajskalet:

125 gram smör
nästan 3 dl vetemjöl
2 msk vatten
lite salt

Kör ihop till en deg, gärna i en liten matberedare. Knåda ihop till en bra deg. Tryck ut den i din formar, pricka degen med en gaffel och låt gå in i kylen i 30 minuter. Medans den sätter sig, blir kall. Värm upp ugnen till 200 grader. Förgrädda skalen i ca 5 minuter. Ta ut och fyll med älgdfärsen och slå över lite äggstanning och riv slutligen ost över, grädda tills de har stannat och har sjysst färg.

Äggstanning:

Den här satsen ned gällde för mina portionsformar. Gör du en stor paj, öka på med ett ägg och mer grädde.

2 ägg
1 dl grädde
salt, svartpeppar

Vispas ihop och slås försiktigt över pajerna. Glöm inte att toppa med smakrik ost!

De kommer bli älgfärs över om ni väljer att göra små pajer. Den blir perfekt att frysa in, så har ni en god älgfärssås till pastan klar, använd den som fyllning i piroger, eller som fyllning på varma mackor!

Servera gärna med en grönsallad bredvid och gott på salladen är ju en dressing, glömde fota den så den kommer här!

Salladsdressing med honungsbett

Ni vet ju att jag gjorde en honung med chili i för några veckor sen. Nu blir den smakbasen i min salladsdressing. Den och senap och lite kryddor.

Du behöver:

1 dl olivolja
2 msk honung
3 msk vinäger, gillar du vinäger ta 3 msk vinäger, annars kan ni fega och ta 2!
2 msk stark fransk dijonsenap
2 krm salt
1 krm vitpeppar
1 nypa socker

Tillagning:

Blanda allt noga, vispa den gärna i en bunke så den blir helt slät!
Låt var och en servera sig själva dressing eller va bold och blanda in den i salladen just innan ni käkar.

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.