Doft och smak

Eldkött ifrån Korea

| 1 kommentar

Vilken lyckad kväll det blev med premiär för Koreansk mat ifrån mitt hem! He he mitt kök är ganska så stökigt och stökigare blir det, men värt allt stök kan jag lova!

Nedan följer ett gäng bilder både från mobilen och kameran! Bäst att tillskriva det så ingen är jobbig och skickar en massa mail och klagar!

Hade ingen bordsgrill som de har i Korea, utan vi stekte köttet på ett stekbord inköpt på LIDL. Funkade ypperligt!

Gjorde egen Kimchi, vilket är grönsaker man syrar. Till det serverade jag kött jag först marinerat i päron, man kan även använda kiwi för att möra, sen slog jag på marineringslagen.

Mitt körschema

1 – gör Kimchin, gärna några dagar iförväg så den hinner syra till sig!
2 – gör marinaden
3 – gör dressingen, gjorde rätt mycket! Å valde att göra den mild.
4 – duka fint

Gör gärna några smårätter till, tex daikonsallad, mm

Baechu kimchi (배추김치)

1 kg salladskål
6 salladslökar
Saltlake:
1/2 dl salt
1 liter vatten

Kryddblandning:

2 msk chilipeppar eller ”red pepper flakes”
1 msk riven färsk ingefära
2 msk finhackad färsk vitlök
2 msk fisksås eller ostronsås (kan uteslutas)
1 msk socker

Gör så här:

1. Skölj kålbladen och skär dem i grova bitar.
2. Lös upp saltet i vattnet i en stor skål och lägg i kålen.
3. Lägg på en tallrik som tyngd och låt stå över natten.
4. Häll bort vätskan och skölj kålen noga under rinnande vatten.
5. Skiva salladslök i tunna skivor eller strimla purjolöken fint, gärna på längden.
6. Rör ihop kryddblandningen i en stor skål.
7. Blanda ner kål och lök i kryddblandningen. Packa kålen tätt i en stor glasburk, men inte ända upp till kanten. Lägg eventuellt en tyngd på kålen, och sätt på ett lock.
8. Låt stå 1 dygn på ett svalt ställe och därefter i kylskåp minst fyra dagar.
9. Kimchin är klar att ätas! Förvara i kylskåp. Håller minst en vecka.

Daikonsallad

800 gram rättika / daikon, skala och skär i tunna skivor och sen i halvmåne. Använde själv en osthyvel!
2 tsk salt
5 dl risvinäger
2 1/2 dl socker
1 dl vatten
2 cm krossad ingefära

Skölj rättikaskivorna i kallt vatten. Låt rinna av i ett durkslag. Bland med salt och låt sedan stå i ca 1 timme.
Koka upp risvinägern, sockret och vattnet och rör tills att sockret smält. Ta av från värmen. Låt svalna lite.
Tillsätt rättikan och ingefäran. Låt svalna helt. Lägg sedan över i en burk som du har lock till. Förvaras i kylen och där håller den länge!

Bulgogi (불고기) kan översättas ”eldkött” och är marinerad strimlad biff som på traditionellt vis steks direkt vid bordet och serveras med ris och kimchi som man rullar in i salladsblad.
4 portioner

ca 800 gram lövbiff eller strimlad entrecote.
3 msk finrivet päron eller mosad kiwi

Marinad:

1 dl japansk soja
3 msk farinsocker
2 salladslökar, tunt skivade
2 klyftor finriven vitlök
3 msk sesamolja jag hade nog bara drygt 1 msk, då jag va rädd den skulle ta över!
2 msk rostade sesamfrön
1 msk nymalen svartpeppar

 

Dipsås:

1 msk sojabönpasta fick jag utesluta för jag hade ingen!
1 tsk pressad vitlök
2 tsk chilipepparpasta (”red pepper paste” från Korean Food) eller lika mycket torkad malen chilipeppar. Köpte denna chilipasta och gjorde nog dubbel sats och tillsatte både mer olja och mer vatten, ville inte att mina gäster skulle tycka de va för stark.
1 tsk rapsolja
2 msk vatten
sesamfrön

Blanda det tunt strimlade köttet först med päron eller kiwi. Låt stå 10 minuter. Blanda sedan med marinaden och låt stå någon timme i kylen.

Rör ihop ingredienserna till dipsåsen, vispa och låt sedan sjuda på svag värme i några minuter. Låt såsen svalna av helt, ja bli kall.

Nu hade jag ingen äkta Koreansk bordsgrill utan ett stekbord jag köpt på LIDL för en liten peng. Visade sig fungera utmärkt! Trevligt för alla att sitta runt och steka och samtala runt bordet, alla är med i matlagningen. Perfekt samtals ämne runt bordet typ passa mig ditten och datten skålen.

Koka vanligt vitt ris, lägg upp salladsblad, häll gärna upp dressing/dipåsåsen på små fat, alla får ett eget att doppa sina grönsaksrullar i. Så först salladsblad, sedan ris, kimchi och toppa med eldskött och rulla sedan ihop till en rulle och doppa i din dipsås! Daikonsalladen är god att äta mellan varje rulle, funkar lite svalkande. Fantastiskt gott, rent av löjligt god mat blev det.

 

En kommentar

  1. Pingback: Korean style tacos med KOGI BBQ SAUCE | Doft och smak

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.