Doft och smak

Bun ga nurong eller Vietnamesisk nudelsallad

| 2 kommentarer

Halloj!

Så infernalisk god sallad! Förstod att jag skulle digga just denna maträtt! Innehåller bara ingredienser som jag diggar. Asiatisk mat är för mig = fräscht! Å denna maträtt är ju lätt och fräsch och packad med massor med trevliga smaker!

Börja med att göra iordning dina pickels dagen före. Då de ska stå ett dygn i picklingslagen.

Skala och skär tunna strimlor med rättika och morot. Salta och rör runt i bunke. Låt ligga 20 minuter och skölj sedan bort saltet. Lägg remsorna i en sil och låt rinna av ordentligt.

Blanda föjande i en skål, de blir din picklingslag!

2 dl vatten

2 dl socker

1 dl ättika 12%

Vispa tills sockret löst upp sig och slå sedan över dina grönsaksremsor. Låt stå i kylen. Gärna i glasburk.

Gör sedan iordning vinegrätten som du ska hälla över din sallad just vid servering, låt varje gäst hälla över den mängd de vill ha.

Chili lime vinegrätt

ca 1 dl vatten

juice från en limefrukt

4 msk fisksås

1 msk socker

1 klyfta vitlök

1 msk hackad röd chili

2 msk raps eller olivolja

Sen behöver du följande ingredienser:

kycklingbröst, dela varje bit på mitten

Marinaden består av: 

2 klyftor vitlök, finhackade
2 schalottenlökar, finhackade
salt och svartpeppar
1 msk olja

Till servering:

kokt vermicelli
gurka
ett litet hackad isbergsalladshuvud
gärna färska myntablad
färsk koriander
färsk Thai Basilika
malda eller hackade jordnötter

Så här gör du:

Marinera kycklingbrösten i marinaden i nån timma, men minst 20 minuter!

Koka dina nudlar till de nästan är klara, skölj och låt vila i en sil. Ställ åt sidan.

Grilla kycklingbrösten på bägge sidor tills de fått fin färg. Efterkör sedan kycklingbrösten i ugn ca 20 minuter på ca 200 grader.
Skär och kolla att de är färdiga, skär sedan i ätvänliga mumsbitar.

Lägg upp maträtten i sjyssta skålar/fat och börja med nudlar, och bygg sedan vidare hur du vill, garnera med pickels, hyvlad gurka och krossade jordnötter. Glöm inte örterna och dressingen! Lägg sist överst dit kycklingen.

Jag valde Thai basilika och koriander i min Bun ga nurong

 

 

2 kommentarer

  1. Bara en liten kommentar på detta, från en Svensk som bor i Asien, fisksås är inte samma sak i alla dom asiatiska länderna. Vietnamesisk fisksås är mycket mildare och godare är den från Thailand och har en väldigt annorlunda smak, speciellt om man får tag på den some är lite högre kvalitet (kolla kväve värdet på förpackningen, dom bra har 40 eller högre i värde, fick tag i en med 60 och den var toppen). Så att blanda i Thailändsk fisksås som är billigt krafs i min mening i Vietnamesisk mat är ett stort fett nej.

    • Man får använda de man har tillhands. Jag har tyvärr ingen butik nära som säljer Vietnamesisk fisksås. Ska kolla efter nån Vietnamesisk fisksås när jag är i Stockholm nästa vända.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.