Doft och smak

Simona Munteans godaste choklad kladdkaka

| Inga kommentarer

Kladdkaka är gott och jag tycker vanlig kladdkaka är nice. Den här kakan är mer en tryffelkaka än en vanlig dagis kladdkaka tycker jag. Denna är extremt lyxig! En sån där god mäktig kaka som du kan köpa på ett bättre fik. Jag bantade ner receptet till två stycken 100 grams chokladkakor å de funkade kalas bra!

En ”tårta” som du behöver bara en smal bit av och receptet säger 8 bitar, men den räcker till fler vill jag lova. Receptet är skapat av Simona Muntean som vunnit priser som Bästa bak och dessert blogg 2017 och Topp 5 för bästa matfoto 2017 och nu har hon även släppt sin egan bak och dessertbok som heter Simonas Söta – sagolika bakverk för fest och fika.  Lite credd och reklam för receptmakerskan.

 

Du behöver:

100 g normal saltat  smör

1 1/2 dl vispgrädde

300 g mörk choklad av bra kvalité (minst 70%) Jag använde 200 gram och de fungerade fint!

1 1/2 dl Muscovadosocker, ljust eller mörkt

1 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

en nypa salt

4 st ägg

1 dl vetemjöl

 

Så här gör du, det är inte svårt!

 

Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.

Använd en form med löstagbara kanter, ca 20-22 cm i diameter, med bakplåtspapper i botten. Smörj! Ställ åt sidan.

I en kastrull på spisen värmer du smör och vispgrädde. Rör emellanåt. Så fort smöret har smällt tillsätt chokladen och rör i kontinuerligt. Ta bort från spisen och tillsätt all socker. Blanda jämt.

Tillsätt sedan salt och äggen, gärna lätt uppvispade. Vispa kraftigt så inte äggen blir till äggröra på grund av värmen.

Blanda tillsist i sist vetemjöl och blanda till en jämn smet. Rör inte mer än du behöver!

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen för ca 20 minuter. kakan ska vara klar på kanten och ytan.

Låt kakan kallna i formen under ett kökshandduk. och sen vila i kylskåp i minst en timme.

Gott med vispad grädde och Maltesers till. En riktigt knockout till chokladtryffelkaka.

Original receptet hittar ni här

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.