Doft och smak

Långtidsbakat sidfläsk med rödvinssås

| Inga kommentarer

Långtidsbakat sidfläsk med rödvinssås

 

 

Gav mig på ett lite omständigt recept. Svårt är de väl inte men de tog sin lilla tid att komponera ihop. Men värt allt jobb! Kommer vid tillfälle bjuda gäster på denna anrättning. Den blev lyxig & god. En trevlig bjudrätt som inte alla redan bjudit på! Sånt gillar jag. Försöker hela tiden förnya mig.

Till 4 personer behöver du:

 

800 gram färskt sidfläsk

1 skalad och kvartad morot

120 gram rensad och skivade champinjoner eller shiitake

 

Rödvinssås

1 finhackad gul lök

120 gram varmrökt sidfläsk, tärnat

100 gram smör

1/2 dl rödvinsvinäger

3 dl rött vin

1 kalvbuljongtärning

1 msk socker

sojakulör, en sån där utan smak, bara färg.

salt och peppar

 

Servering

potatispure, flingsalt, och fint strimlad persilja

 

Dag 1

Sätt ugnen på 125 grader. Lägg sidfläsket i en ugnsfastform. Häll i vatten till hälften, täck med aluminiumfolie och ungsstek i 6 timmar.

Häll buljongen i en skål och spar den till såsen. Lätt ett smörpapper runt köttet och ställ en tyngd ovanpå. Låt svalna och ställ sedan in i kylen över natten.

 

Dag 2

Gör iordning såsen, genom att bryna löken och de rökta sidfläsket lätt i hälften av smöret. Häll på vinägern och vinet. Koka bort all vätska. Tillsätt buljongen som du fick när du bakade av köttet dagen innan, den du skulle spara! Tillsätt även en buljongtärning. Koka bort minst hälften av vätskan och tillsätt sockret och sojakulören. Salt och peppra och smaka av! Ställ åt sidan. Sila såsen men spar, löken och sidflästärningarna!

Tag svålen av köttet, och skär köttet i fina fyrkanter. Bryn köttet runt om, låt även morötterna steka med i resten av smöret i en stekpanna.

Sätt ugnen på 175 grader och ugnsstek köttet i ca 15 minuter. När ca 5 minuter återstår så lägger du svampen bredvid köttet.

Häll en spegel av rödvinssåsen på varje tallrik och lägg en köttbit i mitten. Toppa med svamp, lök och sidfläsktärningarna. Strö över flingsalt och persilja eller annat grönt. Vi valde krasse. Servera med hemlagad potatispure.

Receptet kommer från Laura. Kock: Petter Fredriksson

 

Så här fint blev de på mitt fat!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.