Doft och smak

Färska Vietnamesiska rispappersrullar

| 2 kommentarer

Helt underbart goda och grymt fräscha rullar! Jag känner att jag vill åka till Asien nu! Gärna till fuktvarma Vietnam, å bara glida runt på en moped och äta lite här och lite där. Fast köra i storstan, njae det vill jag nog inte, såg något reseprogram med Anthony Bourdain ifrån Vietnam och trafiken ja den såg helt vansinnig ut! Men käket! Vilka kök det finns där ute i den stora världen. Världen utanför Holmsund, Umeå, Stockholm, Europa ja långt bort å dit vill jag nu!

Fränt att se fyllningen genom risarken, vacker mat!

Det här behöver du för att göra färska Vietnamesiska vårrullar hemmavid till 3 – 4 personer

 

500 g räkor med skal
1 schalottenlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 cm ingefära, riven
1-2 chilifrukter beroende på styrka och smak även de finhackade
2 lime, saften
1 1/2 msk fisksås
1 dl jordnötter
rispapper (finns i asiatiska hyllan)
salladsblad, jag körde på isbergssallad som jag finhackade
böngroddar
1 kruka färsk mynta
1 kruka färsk koriander

Dipsås:

1/2 dl råsocker
1 dl hett vatten
2 vitlöksklyftor, finhackad
1-2 röda chilifrukter, strimlade
2 tsk risvinäger
1 lime, saften
1/2 dl fisksås

Tina och skala räkorna. Blanda hackad schalottenlök, vitlök, ingefära, chili, limesaft och fisksås i en bunke. Lägg i räkorna, blanda väl, täck över och ställ in i kylen.
Låt stå och dra till sig smak, medan du gör i ordning resten (ju längre räkorna får marinera, desto godare)

De ser lite mystiska ut!

Gör dippsåsen:

Blanda socker med hett vatten i en skål och rör om tills det har löst sig. Tillsätt vitlök, chili, risvinäger, lime och fisksås. Låt stå och svalna.

Rosta jordnötterna i en torr stekpanna tills de får lite färg. Stöt dem grovt i en mortel.

Doppa ett rispapper i taget i hett vatten, tills det har mjuknat. Bred ut arket så gott du kan på en ren men blöt kökshandduk, det funkade bra för mig! Lite pilligt att hålla på med arken sen de är blötlagda! Men efter några rullar går det lättare och lättare, du hittar säkert en teknik. Det lite svåra är att bedömma hur mycket fyllning som du skall lägga på varje ark!

Lägg sedan på räkor en bit inpå ditt ark, gärna några extra blad koriander (blir fint när du rullar ihop), hackad sallad, böngroddar, generöst med mynta- och mer korianderblad. Strö över lite rostade jordnötter för textur/crunch.

Vik ihop paketet!

Börja med att vika upp botten, vik sedan in sidorna (tänk: rulla kåldolme) Rulla ihop och se till att papperet fäster i änden. Fortsätt likadant med resten och förvara dem under en ren blöt handduk, annars torkar de och blir tråkiga! Dela dem på mitten med vass kniv inför serveringen.

Fantastiska rullar!

Servera med dipsåsen å ät dem med händerna, det är lättast! Å dubbeldippa i din lilla skål, för det är en jäkla god dip du rört ihop!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.