Doft och smak

Lax med smak av fänkål och lakrits

| 2 kommentarer

Lakrits å mat! Kan det funka? Fick iallafall en kokbok med lite lakritsrecept av Fanny & Kristoffer i julklapp och där slog jag på en gång upp, lakritslax med fänkål och mayo! Både lät gott och såg gott ut. Så jag bestämde mig för att testa receptet på just Fanny och Kristoffer!

IMGP1713
Det här behöver man:

ca 500 gram lax, man kan avända en hel sida eller köpa sånna där bitar som är styckfrysta
1/2 msk stötta fänkålsfrön
1/2 msk mald lakritsrot
salt, svartpeppar
1/2 lime, pressad saft

Skräm upp ugnen till blyga 150 grader och rubba din lax med de torra kryddorna, lägg på en ugnsplåt som du drizzlat lite olivolja på. Kläm över limejuicen och baka av i ca 15 minuter mitt i ugnen. Medan steker du tillbehören!

10 cm strimlad purjolök
1 halv stånd med fänkål
smör att steka i
1 msk honung
salt och peppar

Stek tills de mjuknat, smaka av med salt och svartpeppar och honung. Lägg upp Kewpie majonnäs i en liten portionsskål och strössla över mortlat lakritspulver över!

Jag valde även att göra palsternacksmos till då jag hade sånna i kylen. Snabbt gjort å annorlunda å dessutom gott!

Skala palsternacka, koka mjuk, slå av vattnet och tillsätt smör, stampa sönder den och tillsätt lite grädde. Mixa slät med mixerstav.
Smaka av med muskot, svartpeppar och salt.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.