Doft och smak

Widgrens mortossoppa som utvecklade sig till någe mer

| Inga kommentarer

Till denna rätt utgick jag ifrån ett recept ur Coops medlemstidning  men som utvecklade sig lite under resans gång.

Widgrens morotssoppa

5 – 6 morötter a 500 gram
2 fin hackade lökar, ca 2 dl
2 msk smör
1 liter fiskbuljong
1,5 dl vitt vin
2 dl creme fraiche
2 krm salt
1 krm vitpeppar
1 krm kajennpeppar
1 msk citronsaft

Till servering:
150 – 2oo gram handskalade räkor och lite grovhackade dillvippor.

Ryggfile Alska pollock
Mandelpotatis

Gör så här:

Slanta morötterna tunnt, hacka löken. Smält en klick smör och fräs löken och morötterna en stund, späd med 5 dl buljong, tippa även i vinet. Låt småputtra i en kvart. Mixa i mixerkanna eller med mixerstav, slå tillbaks i kastrullen och vispa i creme fraichen och tillsätt resten av buljongen. Smaksätt med salt, peppar, citronsaft och kajennpeppar. Låt allt få ett uppkok, just innan servering tillsätt räkorna och dillen.

Jag gick vidare med att steka en fin ryggfilebit Alaska pollock eftersom jag stog utan räkor. Stekte den i smör och lite rapsolja…skalade mandelpotatis och kokade den. Sen hällde jag över knappt 2 dl soppa i en kastrull och tillsätte en skvätt med grädde och lät de småputtra ihop en stund. Gjorde iordning en beurre manié (lika delar smör & vetemjöl, funkar som redning) Tog lite av min beurre manié och vispade ut den i soppan för att få den tjockare…nästan till purekonsistens, nästan! Sen körde jag soppa i en skål, kokta mandelpotatisar brevid samt min ”pure” och slutligen fisken. Blev helt okej!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.