Doft och smak

Cajun rice

| Inga kommentarer

 

Oj vad mycket god mat det finns därute i världen. Vi har fin mat i Sverige oxå! Men den är inte lika intressant tycker jag. Jag letar gärna annan mat å göra än tex köttbullar! Det här är en risrätt som är lätt å göra och du kan nästan göra allt i samma panna. Jag valde att steka baconet på min stekhäll och hacka upp det sedan de väl svalnat. Maträtten är från cajun köket i USA.

Lite fakta saxat från Alkos hemsida. 

Louisiansk mat kombinerar smaker och matlagningstekniker från kreol- och cajunköket med influenser från delstatens historia. Fransmännen som bosatte sig i Louisiana, har haft ett starkt inflytande på det lokala rätterna. På 1700-talet bildade fransmännen en egen koloni i New Orleans. Staden blev en smältdegel för olika afrikanska, indianska, spanska och franska rätter. Till den västra regionen av New Orleans, ”Cajun Country”, flyttade ett antal fransmän som fördrivits från Kanada (akadier). Akadierna härstammade från sydfrankrike och tillredde rustika rätter, som började kallas cajunköket.

Kärleken till maten, invandrarnas mattraditioner och en hel hop med kryddor gör det louisianska köket både intressant och vild. Det louisianska köket doftar chili, örter och tomat. Man använder rejält med kryddor och örter, men det viktigaste i rätterna är en skicklig kombination av eldigt, salt och sött.” Fin beskrivning tycker jag!

Du behöver: 

3 – 4 dl ris
Vatten till riset!
2 vitlöksklyftor, låt vitlöken gå ner i slutet av tillredningen. Överkörd vitlök är inge trevligt!
2 tsk eller mer om du vill av Hardcore Carnivores nya krydda Cajun eller liknanade Cajun kryddmix!
Ordentlig klick med tomatpure
1 gul lök, hackad.
1 paket bacon, strimla och stekt knaprigt!
3 stycken salladslökar, använd hela! De ska du garnera med & röra i på slutet!
Ta såg mycket stora räkor som du har råd med. Jag körde på Vannamei och jag använde nog en halv påse.
1 kycklingbuljongtärning eller fond.


 

Koka riset! Det vet ni hur ni gör! Skit i bag n boil! Smidigt javisst men sjukt dyrt! Å nog kan ni lära er å koka ris! Det är inte rocketscience! Koka riset tillsammans med kycklingbuljongen/fonden. Låt koka i ca 20 minuter tills all buljong kokat in. Ställ åt sidan.

 Medans riset kokar/sjuder på er spis gör ni iordning resten!

Värm upp en stekgryta med lite rapsolja och smör, addera löken och efter ett tag dutta i klicken med tomatpure och låt fräsa! Tillsätt sedan paprikan du hackat. Låt fräsa på svag värme. Sist drar du vitlöken och låter den fräsa en lite stund. Låt räkorna bara bli varma, tillsätt baconet, spara lite till garneringen och samma gäller för salladslöken!

Ta din paprika och lökröra och vänd rakt ner i din panna/gryta med färdigkokt ris. Rör runt, smaka av. Servera från kastrullen. Gott till var ett ljust bröd, jag körde på källarfranskor, men skulle jag ha bjudning så skulle jag baka egna Parkerhouserolls, förbaskat trevligt fluffigt matbröd.  Här har ni länken till ett trevligt bröd!

 Kryddan hittar ni bla annat här! Cook n Bloom web-butik!

Vill man ha anrättningen ännu matigare så funkar det nog ypperligt att tillsätta grillad kyckling i bitar och någon slantad stark korv! Nu blev jag lite sugen på att göra egen Chaurice!
Ja jag är nördig!

 

 

 

 

 

 

 

Nob of butter och smöra till de med just innan severingen! 

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.