Doft och smak

Orange Chicken

| Inga kommentarer

Härom dagen bjöd grannen på lunch när vi var i stan. Vi åker till Chop Chop sa han. Har du ätit där?  Chop Chop är relativt nya här i stan (Umeå) å är typ snabbmats kedja ala McDonalds fast med Asiatiska maträtter å MYCKET godare. Om ni frågar mig! Iofs är jag ju en sucker på/för Asiatisk mat!

Jag valde en biff med bambuskott, alltid gott ju. Älskar bambuskott! Som andra rätt valde jag Orange chicken. En friterad kycklingrätt insvept med en söt apelsin-smakande sås! Men hey kompis! Jäklar så gott! Blev glatt överraskad!

Livet är ju inte så kul alla gånger, så ibland unnar jag mig nya grejer till köket. Senaste tillskottet blev en liten airfryer ugn. Vi håller nu på å lära känna varandra!

Så jag tänker testa å göra Orange chicken nuggets! Körde med genvägen färdig panerad kyckling/nuggets rakt in i fryern för att sedan vältra dem i den på spisen hemkokta apelsinsåsen. Borde bli jädrans bra! Använde mig av Jennie Walldéns recept, hittills har alla hennes recept tilltalat mig! Nedan finner ni Jennies recept hur ni gör det från scratch! Jag fuskade och körde på chicken nuggets! Panerat å klart och det funkade ypperligt som genväg!

Orange chicken recipe!

Recept för 4 personer

Kyckling

600 g kycklinglårfilé, i munsstora bitar

2 tsk japansk soja

1 klyfta vitlök, riven

1 tsk sesamolja

vitpeppar

1,5 dl majsstärkelse

neutral rapsolja, att steka i

Sås

3 klyftor vitlök, finhackad

1 tsk färsk ingefära, finhackad

1-2 krm chiliflakes

2 dl apelsinjuice (av god kvalitét)

2 msk risvinäger

2 msk ostronsås

1 msk strösocker

0,5 kycklingbuljongtärning

1 msk majsstärkelse

0,5 dl vatten

Tillbehör

4 port jasminris, kokt

2 salladslökar

sesamfrön

 

Så här gör du!

 

Lägg kycklingen i en bunke med soja, vitlök, sesamolja och vitpeppar. Rör om ordentligt. Lägg i majsstärkelse och vänd runt så alla kycklingbitar täcks av stärkelsen.

Häll ca 1 cm olja i botten på en wok (eller stekpanna) och stek kycklingen i 3 omgångar till gyllene och frasig runtom. Lägg på trippelt hushållspapper.

Häll av det mesta av oljan i woken och fräs vitlök, ingefära och chili i några sekunder. Häll i apelsinjuice, risvinäger, ostronsås samt socker och smula ner kycklingbuljongtärning. Låt koka upp.

Rör ut majsstärkelsen i vattnet. Häll i redningen i woken, börja med lite, låt den koka och se hur konsistensen tjocknar. Allt kanske inte behövs. Låt såsen koka upp och tjockna något.

Smaka av och se om det behövs mer av salt, vinäger och socker.

Lägg tillbaka den frasiga kycklingen i woken, vänd runt så all kyckling täcks av den goda såsen.

Strö på salladslök och sesamfrön och servera den goda kycklingen med ångande varmt ris.

 

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.