Doft och smak

Kitchari en ayurvedisk gryta

| Inga kommentarer

Kitchari, en ayurvedisk gryta som jag ofta åt hos HareKrshna när munken Yogindra kom till Vegan-Umeå på 90 talet och drev en liten HareKrshna falang här i Umeå. ”Govindas” Fungerade som en lunchresturang Måndag till Fredag och på helgen ja Söndagar tror jag som tempel, där de hade möten. Gick aldrig på några möten. Klargjorde tidigt att jag inte va religiös, utan att jag och mina vänner kom för den goda matens skull!. Å vi var precis lika välkommen endå! Har träffat Yogindra långt senare i Sthlm och han kom då fram och pratade med mig. Han kände igen mig. Riktigt kul! Tror jag är ensam om att bli välsignad inne på Vivo Kungshallen i Sthlm av en HareKrshna munk!  

 

Kitchari en gryta från Indien. En traditionell Kitchari görs på mungbönor eller gula linser och basmatiris och det bör man följa för om man vill åt de ayurvediska läkande egenskaperna. Kryddorna är utvalda enligt Ayurveda för att vara särskilt detoxande, samtidigt milda och läkande. Tycker ni att de är många kryddor ni inte använder kan VedaLilas Kitchari krydda va något för er! 


 

Vad är ayuerveda, undrar ni kanske? 

 

Ayurveda är en urgammal Indisk hälsovetenskap, som sätter in den enskilda människan i ett helhetssammanhang. Ayurveda betyder ”kunskap om livet” och beskriver människan som en helhet sammansatt av många egenskaper. Varje individ har sina speciella utmärkande egenskaper som formar hennes personlighet.

 

Ayurveda identifierar ett antal s.k. kroppstyper (konstitutioner), som var och en har sina specifika särdrag, kvaliteter och kännetecken. Å de heter 

 

Vata 

Pitta 

Kapha 

  

Att identifiera och få förståelse för den egna kroppstypen är nyckeln till förståelse för hur dessa personliga särdrag sätter sin prägel på vårt liv. Ett exempel på detta är hur olika vi reagerar psykiskt och fysiskt på stress. Våra olika sätt att tänka, planera, agera, lösa problem, hantera konflikter, ta till oss ny information, uttrycka vår kreativitet o.s.v., är alla exempel på hur vår kroppstyp påverkar vårt dagliga liv. 

 

All ”fakta” är saxat från VedaLilas hemsida. 

 

 I västvärlden ses Ayurvedisk medicin som alternativmedicin, Vetenskapliga belägg för att ayurvedisk medicin skulle kunna bota någon sjukdom saknas och att ayurveda är därför pseudovetenskap i Väst.  Jag struntar i vilket! Jag äter gärna deras mat tänker på Krhsnas mat, för den är god och snäll för magen pseudo eller inte! Min mormor hade två doktorer, en vanlig och en homepat. Å hon mådde bra av det. Man ska göra det man mår bra av va? 

 I denna gryta använder du Hing (den hittar du inte på Ica eller Konsum!), även kallad dyvelsträken/asafoetida och är även kallad djävulens träck. Den luktar fasiken gammal gubbsvett! Låter gott va? Man tillsätter hing istället för gul lök. Å nån stans läste jag att mungdalsbönor inte ger gaser. Även Hing ska hjälpa mot gaser! Hur som helst blir det här en riktigt god mild och billig indisk maträtt. Gott att servera till är friterade pappadums och en mild mangochutney. De här är mat som är snäll för magen.
 

Mitt Kitchari recept kommer från Whole Hearted Eats å fick fungera som ett basrecept. 

 

Ingredienser: 

3 dl mungbönor eller channa dhal (delade kikärtor)
1,25 dl basmatiris
1 msk olja eller ghee använd olja om du vill göra grytan vegansk!
1 tsk kumminfrön, krossade (stöt sönder dem i en mortel)
1 tsk senapsfrön, gärna svarta
1 tsk ingefära
½ – 1 tsk mald gurkmeja
1 tsk mald koriander
1 tsk fänkålsfrö
1 tsk hel spiskummin
3,5 dl grönsaker, små bitar (tex blomkål och morötter, blomkål, gröna ärtor)
12 dl vatten eller 1 liter fin grönsaksbuljong, addera mer vatten om de behövs, tänk på att addera än mer buljong gör din gryta saltare!
1 tsk salt, jag säger smaka dig fram. Använder du buljong så kanske de räcker med den!
2 krm hing eller färdig ”Kitchari” krydda!
lite nymalen svartpeppar
1 tsk hel bockhornsklöver
2 tsk himalyasalt alt havssalt 

 

Gör så här: 

Blötlägg dina mungdalsbönar kvällen innan, slå av vattnet och skölj och skölj igen. Rensa bort fula bönor. Änvänder du mungdalsbönor blir din Kitchari inte knallgul, vill du som som jag ha den gul använde istället Channa Dahl /split chick peas. Samma gäller för chick peas. Blöttlägg och byt ut vattnet och skölj och rensa ut fula chick peas! Eller kör med gula linser! 

Hetta upp oljan i en djup panna och häll i kummin, koriander, fänkål och senapsfrö. Fräs på medelvärme tills kryddorna börjar dofta. Tillsätt ingefära, gurkmeja, ris, mungbönor, grönsakerna och vatten alt buljong. Koka upp blandningen och sjud under lock på låg värme i cirka 45 minuter eller tills blandningen är och grötliknande, och riset har kokat klart. Späd med mer vatten om du tycker grytan är för tjock  Smaka av med salt och servera med en klicka god chutney och friterade pappadums. 

 

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.