Doft och smak

Ghakkun

| 20 kommentarer

Regn och rusk idag. Perfekt dag att sitta inne och se en film eller två. Men jag blir ju lätt rastlös. Måste ha något att göra! Då är ju brödbakning perfekt! Idag blev den ett bröd som heter Ghakkun. Ett Samiskt lite små tjockt segt bröd.  Hoppas jag kommer in i mitt stimm igen och baka bröd! Snacka om härligt även om jag inte längre slår mina degar. Tänk va lite jäst, mjöl, salt och sirap kan göra! Har faktiskt skaffa mig en bra degknådare, dyra i inköp. Men räknar med att den ska överleva mig!  De här är ett bröd som passar att steka på häll över öppen eld eller i gjutjärnspanna. Tanken va att jag skulle grädda dem på min Murikka ute, men vädrets makter sa ifrån!

 
Gáhkku som det heter på Samiska och inte som jag skrev Ghakku, men nu får mina bröd heta just Ghakkun ha ha ha. Även kallad glödkaka och rieska.

 

Till 10 segkakor behöver du:

1 påse med torrjäst
2,5 dl vatten och 2,5 dl mjölk
3 msk matolja
1 dl ljus sirap
1 tsk salt
12 – 13 dl vetemjöl

Blanda ihop alla ingredienser och kör med handkraft ihop till smidig fin deg, eller ”knåda” med maskin i ca 5 minuter och låt vila under bakduk i ca 1 timme. Dela degen i 10 bitar och tryck ut dem med handflatan till en cirkel. Sedan kruskavlar du dem innan du steker dem i medelhet gjutjärnspanna utan fett. De ska inte få så mycket färg! Någon minut per sida, du får helt enkelt köra på känn. När du kan ana ”bubblor” så är de dags att vända på brödet och steka vidare. Lägg i bakhandduk och skall du förvara dem, någon dag eller så, lägg dem i plastpåse.

Äts gärna ljumna med rikligt med smör! Norrländska Naanbröd vill jag fasiken kalla dem. Släng på vilket tillbehör du vill! Ost eller renkött eller rökt bäver som jag råkade ha! Sagolikt gott!

Det här bröden har jag inte bakat för sista gången! Säkert urgoda att servera brevid en matig soppa.

 

 

20 kommentarer

  1. Pingback: Skabram – en Holländsk goudaost från Lappland | Doft och smak

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.