Doft och smak

Chilipudrad chokladmoussetårta

| 4 kommentarer

Kände för något sött! Så jag ställde mig & bakade. Men du/ni! Vilken tårta! Lagomt het blev den av chilipulvret, som man pudrar ovanpå chokladmoussen. Strössla över ordentligt med chilipulver! Det är en tårta som räcker till många personer vid en middagsbjudning, rätt mäktig är den. Å kardemumman som ingår i botten, tar inte heller över smaken så de bara smakar kardemumma. En trevlig efterätt på en fest…inte för att jag hade fest men ja ni fattar!

Börja med att göra botten till tårtan.

Botten:

100 gram smör
3 dl socker
1 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 msk mald kardemumma

Knäpp på ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Rör ihop socker och ägg, blanda ned smör, mjöl, kardemumma och kakao. Använd en springform en sån där med avtagbar kant ni vet!  Täck botten med bakplåtspapper, smörj kanterna lätt. Fördela smeten jämt i formen med hjälp av en slickepott. Grädda i ca 20 minuter. Medans tårtan gräddas gör du chokladmoussen.

Chokladmousse:

400 gram kvalite choklad, hackad eller bordskants smashad!
5 äggulor*
6 dl gräddde

Gör ett vattenbad och smält chokladen. Vispa upp äggulorna i en bunke. När chokladen smält och svalnat lite rör ned den i äggulorna, lite i taget! Rör tills du fått en glansig och fin kräm. (jag fick mata i flera äggulor, för jag gjorde tvärsom, så min blev så stabbig) Vispa grädden och vänd ned, obs vänd in i chokladen försiktigt! Ställ moussen kallt i ca en timme. Låt kakan va kvar & kallna i sin form. Tag nu fram den nu kalla moussen och fördela den så jämt du kan ovanpå din botten.  Sikta/pudra över chilipulvret, alla gånger 1 matsked i ett jämt lager. Placera i kylen igen och låt stå tills dess du skall servera den. Njut den med en espresso, kaffe eller en het choklad och gärna en whisky! Gott!

 

Receptet kommer ifrån The Spice Trees  höst & vinter inspirationsfolder

4 kommentarer

  1. Pingback: Chilipudrad chokladmoussetårta | Doft och smak

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.