Doft och smak

Skabram – en Holländsk goudaost från Lappland

| 4 kommentarer

Skabram en hård ost gjord på mjölken från ”friströvande” fjällkor & som sedan lagrats emellan 7 – 9 månader innan den kommer ut i handeln till försäljning. Man kan säga att det är Lapplands egna och kanske enda Gouda ost!

Gouda osten de gör på sitt gårdsmejeri är handgjord. De använder ren opastöriserad mjölk från deras egna få (10 stycken) fjällkor, till att göra en traditionell holländsk bondost. En Holländsk Gouda fast denna är gjord i hjärtat av Lappland. De tillverkar just nu endast en sorts ost och det är Skabram samt att de gör en Jokkmokks yoghurt.

Fjällkorna är en liten tålig ras som är anpassad för ett kallare klimat. Fjällkon ger mindre volymer, men väldigt koncentrerad mjölk. Genom att använda obehandlad mjölk i vår ost, bevarar vi de delikata smaker som finns i fjällkomjölken, så vi kan producera en mycket välsmakande hårdost. Mjölken måste vara ren och fin och bara innehålla goda bakterier. Är inte råvaran bra så blir inte osten bra!

Vi har valt att hålla vår ost helt naturlig, därför använder vi inte vax eller plast på utsidan av ostarna. Vår kvalitetost är ett resultat av grundligt arbete säger Hanz de Waars som förut jobbade som jazzmusiker i Amsterdam, Holland. Han bröt upp från sitt liv i Holland och flyttade till Skabram och drev först camping med sin fru/sambo Rianne och sedan började de bygga sitt gårdsmejeri/köpa fjällkor och nu tillverkar de egen ost som det svänger om ja ja ja jag kunde inte låta bli. Hur de gör sin ost kan du läsa mer grundläggande om på deras hemsida. Jag har saxat och klippt faktan därifrån!

Doft och Smak tycker:

Mild men ändå smakrik!

Gör sig riktigt bra på en god surdegsmacka med lite tomatmarmelad på eller varför inte prova den på nygräddad Gáhkku nu när vi ändå bloggar om produkter ifrån Lappland. Eller såklart på din ostbricka! De finns väldigt få försäljningsställen i Sverige och det är kanske inte så konstigt, med så få kor kan man nog inte få fram hur mycket ost som helst! Här hittar du återförsäljare till hur du hittar till just din bit.

Jag köpte min Skabram bit på Umeå Smakfestival! Annars kan DUÅ i Umeå ha den i sin ostdisk. Hör med dem!

 

4 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.