Doft och smak

Presentation

Hur det startade!

2011 började jag tillslut efter vänner påtryckningar  att blogga min mat & mina fotografier. Själv trodde jag aldrig riktigt på iden, men vänner och bekanta tyckte det va en bra ide. Då jag har rätt bra koll på käk & trender. Så här är jag nu fortfarande kvar i bloggosfären 20015 och nu med drygt 300 000 besökare och en sjysst placering på Topp 100 matbloggar i Sverige, just nu faktiskt på en 5:e plats!


Vem är jag?

Jag bor strax utanför Umeå, i ett samhälle som heter Holmsund. Gillar att baka och att laga mat på hobbynivå. Under 90-talet sökte jag jobb som mässkalle (kockens hjälpreda) hos två stora båtrederier, tanken var att få gå ombord som kocklärling, men tyvärr hade de dragit in de tjänsterna.

Hur jag är i köket

Ganska noga… kan slänga bullar om de inte blir snygga! Blir galen om snitten på matbröden blir fula. Ja, ni kanske kan se mig!? Gillar mise en place, jag är urdålig på improvisera och använder recept, tycker det blir bäst så! Jag är kräsen i mat och äter sällan falukorv med makaroner. Pölsa, det vägrar jag äta,  fiskpinnar & köpta fiskbullar är bannlysta från mitt kök. Annars använder jag gärna riktigt smör och rikligt med grädde. Lita aldrig på en smal kock! Lagar ganska blandade maträtter, även om jag mest tittar utanför Sveriges gränser då jag letar efter nya recept. Visst är svensk mat jättegod, men jag tycker ändå att utländsk mat är mer fascinerande och ofta roligare att tillreda.

”Köksidoler” är bland annat:

 • Per Morberg – visst, han kan vara lite slafsig, men det är nog show!
 • Jamie Oliver gillar jag för hans enkelhet, verkar genuin.
 • Chanpeng S Ericsson är jag otroligt imponerad av, hon verkligen ger av sig själv till oss hobbyentusiaster.
 • Mat Niklas
 • Paul Svensson
 • Michael Björklund 

  mfl det finns så många duktig matmänniskor där ute i världen!

Jag är inte feg för att testa nya recept! Utöver matlagningen så är jag mycket intresserad av matfotografering och matfotograferar själv väldigt mycket. Alla bilder på bloggen är fotograferade av mig om inte annat anges!

Matias

16 kommentarer

 1. Hej Matias !
  Grattis för din blogg!!
  Vilken fin presentation du har skrivit.
  vill gärna ha lite mera vegetariska rätter =)
  lycka till fina kocken
  Hälsningar!

  • Hej Najwa!
   Tack! Det kommer mer vegetariskt framöver, lite soppor, röror mm. Sen i höst kommer de ganska mycket bröd. Men bloggen kommer nog ändå domineras av fisk & skaldjursrätter & diverse kötträtter. Hoppas du kan hitta någon rätt som
   du vill laga till. Hälsningar Matias

 2. Hej matias

  Helt suverän blogg du gjort. Fina bilder jag ingen kock men roligt att prova sig fram med nya recept.

  • Mathias, du får börja kocka! Visst är de kul med nya recept och nya tag/infalls vinklar! Testa något recept från bloggen och låt mig veta vad du tyckte!

 3. Vilken bra blogg!
  Tydlig och intressant att läsa! 🙂

 4. Hej ! och tack för din kommentar hos mig! =)
  Vilken fantastik trevlig matblogg du har med härliga recept och bilder där till.
  Visst måste du besöka matfesten då du har möjlighet. Förutom de trånga mattälten så finns det annat att fresta smaklökarna med… bla på skördemarknaden, där finns lokalproducerade härligheter så man kan shoppa matprodukter och ta med en bit matfest hem. =)

  Hoppas du gillar receptet på älgskaven, här hemma gillas det både av ungdomar och den gamla garvade stammen.
  Ha det gott!

  • Kul du kikade in! Ja jag gillar ju mat och bak samt fotografering. Ja dels är man ju intresserad av ”alla! mat-tälten, men ännu mer av sånt som man kan köpa med hem. Ja du nu måste jag göra egen pasta samt göra din älgskav till. Kanske redan nästa helg. Jag låter dig veta hur de blev!

 5. Hej,

  Underbart att se en riktig mat-/bakblogg. Grymt imponerad av dina varierade upplägg och gillar framförallt de återkommande inslagen av trä i serveringen (bla fint bord). Snyggt i allmänhet och bra fotat.

  Lägger in dig på blogg-rollen direkt, så jag håller koll.

  Ha det!

 6. Kul att läsa att du tycker om upplägg & min fotografering! Va lite rädd att jag använt lite för mycket trä, man vill ju förnya sig inte ta samma kort hela tiden. Ska köpa på mig lite rekvesita, ja sk lull lull att ha i för/bakgrunden alt låna framöver.

 7. Hej! Fina bilder och smarrig mat! Kul att läsa!

  Mvh

  Per

  • Tackar! Ja jag försöker ta snygga bilder men ibland vill de sig inte. Men ska försöka tänka lite mer innan varje plåtning. Svårt att se allt när man är ensam. Oftast märker man små misstag när man fotograferat klart. Men man lär så länge man lever 😀

 8. Världens bästa blogg!!! Jag blir nästan irriterad över att jag inte hittar ett endaste fel någonstans här:) Jag ÄLSKAR dig och din blogg 🙂

 9. Hej Matias!
  Ska vi göra någontin grönt framöver?

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *.