Doft och smak

Min pryo hos Familjens Hansens Charkuteri

| Inga kommentarer

Så var det dags för lite ”praktik” igen, den här gången hade jag pratat med Mikael Hansen om att få vara med och se hur det går till att stoppa korv på riktigt, i en småskalig fabrik!
Mikael Hansen startade sin charkuterifabrik maj 2013 och använder kött ifrån lokala bönder i Västerbotten, ja ifrån utvalda bönder som de litar på! Bra råvara = bra slutprodukt!

Mikael driver även Brännlands Wärdshus och catering, det va förövrigt där jag först kom i kontakt med honom under en grillkurs han höll i!

Men först byter vi om. Mössa, blårandig skjorta, kockrutiga byxor check! Va kul jag ska vara med i produktionen av korv under dagen, få känna på hur det är på riktigt! Lajbans!

DSC_0265-01
Hey va coolt, jag är inte bara med som bloggare jag är med i produktionen och maler kryddar och stoppar korv oxå! Jag korvgubbe! Inte världens snabbaste korvgubbe kanske, men va fasiken de är ju bara andra gången jag gör korv å denna gång i stoor skala med stora maskiner! Det är inga jätte batcher som görs kanske i Familjen Hansen Charkuteri fabrik, men för mig är de stora satser som görs!

 

Vi hinner under dagen med att göra lammkorv, älgsalami, fuet och isterband.

IMGP8879

Ett eget rum för alla kryddor!

Rejäla maskiner vart man än tittar och det behövs! De är ju trots allt mängder med kött vi hanterar och förädlar under dagen. Vi börjar med att hacka kött i ”hackaren” tillsätter sedan redan uppvägda kryddor till just den korven vi ska göra för stunden. Sedan får hacket bearbetas av de sylvassa knivarna och efter en stund får saltet gå i och ganska snabbt så ser man hur smeten tar ihop och blir hanterbar att förflytta till en stor ”tunna” på hjul. Bra med hjul, för den här massan den är tung!

 

Så gör vi om samma vända fyra gånger, i med nytt kött, hacka, krydda och salta innan vi öser över smeten till en stor ”tunna” på hjul som vi drar till den ENORMA korvsprutan. Här är det maskinen som lyfter upp tunnan till korvsprutans tratt.

IMGP8837

IMGP9016

Sedan monterar vi på rätt blötlagda fjälster på den gigantiska korvsprutans korvhorn, å jag som tyckte jag hade köpt mig en brutalt stor korvspruta själv! Aldrig får man va värst!

IMGP8970

Sen fullkommligen spottade korvmaskinen ut löpmeter med korv! Bara att hålla i fjälstret ordentligt, men som tur va hade Mikael programerat den, så de kom ut lagoma korvar, som vi sedan metallclipsade emellan varje korv, även detta med en liten mindre dock handdragen maskin. Efter 6 stora korvar hängde vi upp dem på en ställning.

IMGP8985 IMGP8838

En ställning som vi under dagen kom att fylla med korv, nu på väg in i kylrummet.

IMGP8887

Sedan demonterade jag korvhornet och Mikael satte ett annat horn på plats, nu va det dags att fylla små snygga typpåsar med älgsalami, å här bestämde man själv hur mycket korvsmet man skulle ha i varje ”strumpa” med en spak man kontrollerade med sitt ben/lår, lite svårare och sedan på med clips och ett ett snöre innan vi hängde upp dem på  en pinne och hängde upp dem på samma vagn.

IMGP8902

Lunchtajm! Charkuteriets egna korv och surkål! Gott!

Efter lunch så gjorde vi en fuet korv (som ska lufttorkas), och här ringlade bara Mikael ut i långa korvmeter som vi sedan bultade till lite rustikt, innan vi mätte upp dem i lagoma storlekar och handsnurrade dem för att sedan hänga upp dem på ställningen. Vi hann även isterband, samma procedur med salt och kryddor och korngryn gick, men här använde vi ett speciellt mått för att får korvarna lika stora!

IMGP8942 IMGP8938
Stora rökskåp och de är datoriserade, där man kan ställa temperatur och ånga och tid. Ha ha Bradley släng er i väggen! De här är de stora killarnas rökskåp!

IMGP8873

 

I ett annat skåp så röktes skinka, om jag inte minns fel, en rätt stor rök det med!

IMGP8951

Sedan styrde vi in korv i kylrum för att de skulle va vila och mogna lite och den andra vagnen körde vi iväg till charketuriets rök och torkskåp.

IMGP8977

IMGP8841

 

Efter det så körde personalen och jag igång och städade alla maskiner och skurade bänkar, å stålkar och diska mm innan vi åkte hem!

IMGP8862

I samma hus som charkfabriken så huserar Familjen Hansens rätt nyöppnade gårdsbutik, där man dels hittar produkter ifrån charketuriet och produkter ifrån andra gårdsbutiker,
IMGP9029 IMGP9033 IMGP9034

tex Svedjans ost och gården Londons ostar. Jag vet vart jag ska köpa mina ostar och leverpastej och prinskorvar till årets julbord!

Jag fastnade ju lite för korven fuet och för en salsicca med lingon i så de fick allt följa med hem! Gör ett besök ut till gårdsbutiken och handla lite lokalt producerade produkter av din lokale charkuterist! Hoppas att mitt blogginlägg kan sprida lite ljus på vilket hantverk de bedrivs här i charkuteriet. Heja heja!

IMGP9028 IMGP7450 IMGP9068

Är ni Umeåbo och motorburen så tycker jag absolut att ni ska ta en sväng ut på ”landet” och handla lite i den charmiga gårdsbutiken, det säljs även god bbqsås och lite olika kryddblandnigar och surkål mm! Lätt värt ett besök om du är matintresserad och speciellt då intresserad av charkprodukter! Visst är mogningskåpet fräckt!!!

Gårdsbutiken ligger i Västra Stöcksjö, Åsarvägen 72. Telefon 090-420 40

Det är en hel vetenskap med korv och det är ju det som är så kul med mat man kan ju snöa in hur mycket som helst och man blir aldrig fulllärd. Så himla kul att få vara med och göra korv med er! Tack Mikael med personal!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.