Doft och smak

Nättingen – en extrem delikatess

| 14 kommentarer

Såå nu är de dags! Upp till bevis! Dags att käka nättingen! Kommer ihåg lukten från de jag va liten. Far bruka käka de någon gång per år. Han stekte dem i stekpanna och slog sedan på grädde och lät de småputtra in litegranna. Han fick servera sig själv! Ha ha ha ingen annan i huset ville pröva på då!

Kommer tillaga den i ugnen själv. Tunnbröd och öl är gott till, vi drack kolsyrat vatten. Sedan så är ju nättingen hårt hårt rökt, så många får rallymage efter att ha ätit. Få se hur min mage klarar av det. Å kommer jag gilla det? Det återstår att se! De här är rätt extremt! Nätting köps oftast i knippen, jag köpte min i vacc på Konsum i Holmsund för 99 kronor! Dyrt tyckte jag tills jag såg att de kosta bortåt 140 kronor på tex Ica Maxi. Men jag kan förstå priset! Ganska mycket jobb bakom fisket

 
Flodnejonögat (Lampetra fluviatilis), eller nättingen, är Västerbottens landskapsfisk. Arten förekommer längs de svenska kusterna samt i Mälaren, Vänern och Vättern. De största förekomsterna finns i Bottenhavet och i Bottenviken. Namnet nejonöga torde komma från tyskans neun augen och syfta på de nio ögonliknande gälöppningarna. Nättingen vandrar upp i älvar och åar på sensommaren och hösten för att leka. Larverna eller linålarna håller sig nedgrävda i botten i 3-5 år innan de vandrar ut i havet där de stannar 1-2 år och därefter blir de könsmogna och lekvandrar. Nättingen är ett blodsugande eller asätande ålliknande djur. De tillhör en grupp som kallas rundmunnar. Munnen är rund och saknar käkar. Flodnejonögat kan bli upp till 50 cm.

Nödvändig fakta:

Längd: 25-35 cm
Vikt: Ca 50 g
Lever 2-3 år som vuxna i havet
Leker i stora och små vattendrag
Leken sker på grusbottnar
Lever som larv i fem år
Fångas ofta i träkistor

Ugnsbakad nätting

Smörj en ugnsfast form
Hacka en röd och två stora gula lökar grovt
Lägg löken i botten på formen, strö flingsalt över
Lägg 12 rengjorda nättingar på löken
Strö över flingsalt
Sätt in i ugnen i 175 graders värme
Låt vara i ugnen tills nättingen spricker lite, ca 40 minuter
Häll på ca 2 dl grädde, ja men snåla inte!
Grädda ytterligare 10 minuter
Färdig att avnjutas tillsammans med kokt mandelpotatis, bröd och valfri dricka. Trad  så brukar de flesta steka dem på spisen. Tycker detta funka bra. Luktar inte lika mycket tycker jag. Håller nu på vädra lite lätt i lägenheten. De luktar som sagt men inget jag störs av…

Så vad tyckte jag då om nättingen!

Helt klart en udda maträtt! Rejält rökig smaksensation! Konsistensen tänker stekt köttig rökt korv/ölkorv då kommer du ganska nära. Rätt mycket tugg i maträtten för att va fisk! Inget man vill äta ofta, men en gång per år kommer jag lätt äta nättingen. Spännande god lunch!

 

 

14 kommentarer

 1. Wow. Har bara hört rykten om denna fisk.

  • Här i Västerbotten är den ju vår landskapsfisk. Vanligt käk bland ”gamm”gubba. Men visst är den udda och lite extrem. Långt ifrån alla som gillar den! Sen är den väl vanligast vid kusten, där den lever.

   • Jag bor i Jämtland , nästan på gränsen till Medelpad , å vi köpte alltid nätting i Njurunda. När jag blev vuxen fick jag tag på nätting , från en här i Bispgården , som sålde . Jag blev så lycklig ! Sedan har jag inte hört talas om den .
    Min mamma å pappa gjorde ren den i en stor tvättmaskin full med kalk , sedan kokade mamma den med kålrötter å morötter å lite salt . Absolut ingen lök ! Om man tog en gaffel å lyfte upp en nätting , å den gick av , då var den klar . Mamma lade den på konserveringsburkar med lag å rotfrukterna . Sedan åt vi den kall med potatis å rödbetor . Sååå gott ! Den fanns alltid på julbordet , å va en väldigt billig fisk . Jag kan längta den i bland , så jag nästan blir tokig , men vet ingen som säljer den . Vill INTE ha den rökt !

  • Jag fiskar nätting. Så om du är intresserad, kan jag fiksa nätting till dig

 2. Intressant inlägg. Fångade dessa som liten hemma i ån, men funderade då aldrig på att äta dem 🙂

 3. Hej

  Jag har en bekant från Västerbotten som undrar var man kan köpa få tag i denna fisk idag?

  • Hej Petra. Ibland kan man se den på marknader, men nu i dessa märkliga Covid 19 tider så är de ju svårare att få tag på dem. Välsorterad butik kan man kanske beställa dem i/hos.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.