Doft och smak

Inbjuden till resturanghögskolan i Umeå

| Inga kommentarer

Men vad är det här för skoj! Inbjuden på att delta på avslutningsmiddag med resturanghögskolans avgångs elever! Fasiken va skoj att bli utvald! De är nämligen ett urval människor som varje år blir utvalda! Å i år blev lilla jag inbjuden! Stort för mig!

DSC_0278-01-01

Spännande! Men jeesus sånt här är ju inte jag va vid! Så jag iklädde mig iallafall skjorta och nyinköpt fluga, lite fin kan man ju va! Undra vilka som är inbjudna? Hur många? Gulp!

Det visade sig att jag kände tre personer, Petter på Tapas och Jocke ifrån Köksbaren och Kenneth ifrån Gullsjö lantbruk samt 2 personer ifrån ett ölbryggeri ifrån Umeå! Samt en lärare ifrån Gastrohögskolan och en fd elev. Skönt vi blev inte fler!

Temat för kvällen va återbruk! Mest av råvara, men det syntes även sedan vid servering och dukning!

Vi började kvällen med en liten välkomst drink och friterade skal ifrån rödbeta och potatis, frasiga och goda. Rödbetschipsen va fin fina!

Sedan satte vi oss vid ett uppdukat bord med tygservetter (rena handdukar) De ska jag lätt införa här hemma när jag har gäster! Rena kökshanddukar som servett. Lyxigt, fint och rejält på samma gång. Ja optimalt!

Första rätten va Something classic but what’s twist – va en frasig liten skapelse! En ny version av råraka, med ortens sikrom och deras egna goda gräddfil, rödlök och gräslökspulver!

DSC_0217-01

Sen kom A chip of the old in. Het krabbsalsa med chili, lime, melon och avakadokräm serverades i ett frasig skal av vattenmelonchips och torkad krabbrom. För att ge elverna riktigt med cred för tanken om återbruk så tycker jag ni ska lusläsa meny som jag plåtet sist i detta blogginlägg!DSC_0225-01

Visst är den vacker och presentationen va både kul å vacker! Bra trevlig smak med lite klös! Riktigt bra!

 

DSC_0222-01

 

Så skoj med en avsmakningsmeny! Rätterna fortsatte att rulla in, tillsammans med olika drycker, jag drack bla en melonslush och god dryck gjord på svartavinbärsblad under kvällen.

Sen kom en handvikt kartong in med Pizza for One! Kartonger varor kommit i till skolan under veckan hade elverna tagit tillvara på och vikt pizzakartonger av, kretslopp tänk!

DSC_0229-01

En rätt knaprig pizza, men med god topping! Getost, jepp en favorit och dessutom betor! Och på toppen ett vaktelägg! Fräckt och i vakteläggen fanns det flingsalt till alla. Återigen återbruk som ju va kvällens tema!

Efter pizzan kom kvällens stjärna in! Ja iallafall om jag får tycka! Hide and Sik! Friterad sik och ångad sik som serverades med en smörad sikbuljong samt ett knäcke med siksmör!

DSC_0235-01

Fanstastik sik! Hade lätt kunnat äta en plåt med bara ångad sik! Jag ska ånga sik helt klart!

 

Sen kom de in en liten fågel som jag aldrig tidigare smakat i hel version! Rätten hade de döpt till Poor Quail. Vaktel tillagad med Cryofry teknik, serverades på en bädd av rökt svamp och örter, pumpakräm, rödbetsemulsion och rönnbärsgele och torkade och syrade rönnbär. Riktigt gott och här va de bra att ha den där stora servetten. Hallå Matias lär dig använda bestick not to self, men som tur va sa läraren att den här rätten kan man gärna äta med händerna å det gjorde jag!

DSC_0244-02

Efter fågeln så serverades efterrätten Autum Darkness! Glass på portvinsbräserade plommon, bränd brule’kula, plommoncurd, smörbakad tigerkaka och plommoncrisp! Samt kaffe och en pralin smaksatt med rostade plommonkärnor.

DSC_0251-01

Cryofryst chokladpudding som blev som glass och små små söta maränger!

DSC_0253-01

Så här såg vår trevliga kvällsmeny ut! Där kan ni läsa mer utförligt om varje maträtt och elevernas återbruk av råvara. Bra tanke vi i Väst slänger alldeles för mycket livsmedel och jag måste erkänna att jag är datum galen, å gick mjölken ut igår nää då vill jag inte dricka den! Men jag har faktiskt tänkt om. Våga smaka, en dag över utsatt datum lär ju knappast betyda något! Så jag lovar att jag även ska bättre mig på andra livsmedel och försöka kretslopptänk mer. Å här kommer nog resturanger spela en stor roll framöver se bara på resturangen Prune i New York. Gabrielle hatar att kasta mat och hon serverar tydligen hela rätter på sånt som annars inte används i industrin (resturang) det som gör att ta tillvara på tar hon tillvara på! Bra tänk!

DSC_0273-01-01

Vilken trevlig kväll det blev! Gott och avspänt (jag som hade gruvat lite) nya bekantskaper och bara trevligt matsnack! Kunde dock inte hålla mig ifrån köket så jag smet in och frågade om Cryo tekniken samt berömde dem för Hide & Sik som jag tyckte va kvällens bästa rätt. Tack till Resturangshögskolans elever som bjöd in mig på er avslutningsmiddag! Jag känner mig hedrad! Tack och bock!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.