Doft och smak

Butter chicken

| 2 kommentarer

Innan ni börjar klaga på att jag inte översatt recepet namnet så pånera att jag hade döpt det till smörkyckling.
Tror ni de skulle locka många läsare? Ha ha ha butter chicken är en Indisk maträtt med kyckling. En lättlagad gryta! Smakrik utan att vara stark. Barn kan lätt käka den här maträtten och de här är nog det första Indiska recept som jag tillagat hemma som smakat som det skall göra. Indiskt! Vilka dofter! Å vilka milda goda smaker! Har länge fegat på det Indiska köket, men kommer nu ge mig på Tandoori sizlar, Palaak Paneer, Alu Gobi, och de där dögoda friterade Pakoras som man kan beställa in som förrätt. Mums!

Men nu kör vi, ta fram följande!

De här behöver du:
3 msk smör
1 msk olja
1 stor gul lök, skalad och hackad
700 gram kyckling – gärna kycklingbröst. Tror de blir bäst!
4 vitlöksklyftor, pureade
1 stor bit färsk ingefära, finhackad
1 tsk salt
1,5 msk garam masala
1 msk curry
1 tsk paprikapulver
2 kanelstänger
2,5 dl kycklingbuljong
2 400 grams burkar med finhackad tomatkross
2 msk tomatpure
2 tsk socker
6 gröna kardemumma kapslar, de lyfter man ur innan servering. De äts ej. Ska bara ge smak!

3:a grädde pyttsar du i just innan servering och behövs det så reder du av grytan med en toppredning.

Jag valde att använda mig av den kyckling jag hade hemma på ben. Hade varit så mycket lättare om jag använt kycklingbröstfile. Lätta att skära i snygga jämnstora kuber. Well jag fräste på mina kycklingdelar och svettade även den gula löken, la sedan ned alltsammans i min Crock Pot och vred på 4 timmar. Hade nog bara behövs 3. Rör om försiktigt nångång och kontrollera vätskenivån, du kan behöva addera mer vätska. Man vill gärna ha mycket sås, för den blir så sjukt god! I slutet rörde jag ner riktig vispgrädde och redde med lite såsmjöl. Som sagt ett riktigt bra Indiskt recept att testa hemma. Ni lär inte bli besvikna! Strö gärna över lite kokos på grytan vid servering och en mangochutney till är inte heller fel att servera! Tål man så är nog hackade pistagenötter på riset extra fint. Jo klart att jag tänker på det estetiska. Jag la över lite koriander.
Vill man så kan man dessutom medans grytan sjuder göra Naanbröd att servera till, å de vill man!

Naan bröd

10 bröd

1/2 paket jäst, jag körde på 7 gram torrjäst
2 dl vatten
2 tsk socker
1 1/2 dl matyoghurt
1 ägg
50 gram smält smör eller helst ghee
7 dl vetemjöl
1 tsk salt

Blanda jäst och socker och vatten, låt sedan stå i 5 – 10 minuter.
Smält smöret så de hinner svalna lite. Tillsätt sedan ägg, yoghurt och mjöl och späd med de smälta smöret. Kör i degknådarapparajten i ca 10 minuter. Du har nu en fin om än lite kladdig deg. Men degen ska släppa bunken, jäs sedan degen i 2 timmar. Dela degen i 10 bitar och skrämm upp ugnen på 250 grader med grillelementet på å jag har ju ett Gourmetstål i ugnen dessutom, så de går extra snabbt.

Tryck ut degen och dra försiktigt i den. Du vill få till droppformade kakor, grädda varje kaka för sig å håll koll, för de går undan. Sen du väl gräddat första brödet tar du ut det och penslar de med mer smält smör eller lite olja, lägger bröden under handduk och fortsätter så tills du gräddat alla dina naanbröd. De håller sig förvånansvärt bra under handduken tillsamans. Vill man så kan även krydda sina bröd med tex kokos, vitlök eller tillochmed men jag tror jag föredrar neutrala naanbröd.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.