Doft och smak

Rullat svin

| 6 kommentarer

Dags för ett egen komponerat recept! Jag bjöd ikväll min matkompis Lars Jonsson på middag. De blev långpeppar rullat svin med tillbehör! Fick för ett tag sedan en bit vildsvins filé av far. Tänkte detta måste man ju leka lite med och försöka sig på och göra lite fine-dining  här hemma! Passande projekt en Fredagkväll och ja dag oxå för den delen. För de här de tog lite tid att genomföra! Speciellt täljandet av morötterna ha ha ha ha. Men väl värt allt jobb! De blev magi! Tack till Lars för assistans vid matfoto!

Mortla långpepparn, jag använde nog ca 3-4 ”hängen” & blandade upp dem med havssalt. Gnid in vildsvinsfilen ordentligt. Låt vila en stund, stek sedan hastigt. Ja bara så du får fin färg. Låt de inte gå klart! Du ugnsbakar köttet klart sedan! Råskala potatis och tag ut kulor med ett kuljärn, koka lätt! Gör inte som jag å koka lite för länge! Stek dem sedan i en stekpanna med smör och olja, så de får fin skorpa och blir gyllena, krydda med salt och svartpeppar och lite timjan. Om så önskas strö över lite ströbröd. Ställ undan och låt stå, när de är svala ställde jag mina i kylen, de blir klar/varma i ugnen tillsammans med vildsvinsfilen.

Väljer att slänga in lite fakta om långpepparn. Piper longum odlas exempelvis i Malaysia, Indien och Singapore. Den har en het, skarp, lite sötaktig smak och kan påminna lite om enbär. Den doftar tjära och rök och har en lång eftersmak. Långpeppar bör användas med försiktighet och för starkare smak ska kolvarna krossas innan de används.  Här får du tag på långpeppar, jag har köpt mina direkt via Florence Berglund som i sin tur är vän med Gérard Vives . Mannen som ”lanserat” dem och andra annorlunda kryddor. Nu säljer bla OliOli dem på nätet och bor du i Umeå, så finner du dem på DUÅ.
En spännande krydda att testa. Det kommer fler annorlunda kryddor från G framöver i mina recept!

Tournera morötter

Ha ha ha vilket skämt! Mina ser ju ut som ja jag vet inte vad. Skala morötter och tälj dem fina. Mina blev fula, ber om ursäkt för det!

Koka rödvinsås

liten flaska rött+ en flaska vatten
2 schalottenlökar, hackade
smörklick, att fräsa löken i
morot, slantad grovt
färsk timjan

Koka ned rejält, sila av och slå över i en ny kastrull. Låt sedan bara små puttra ihop lite till, red sedan med en toppredning, heter de så? Lite vatten, lite mjöl till rätt konsistens uppstår. Koka ihop en stund, bara så att eventuell mjölsmak försvinner. Dutta i en klick smör för att blanka upp såsen. Tag av spisen, värm just innan servering.

Palsternackspure

Skala och skiva palsternackan, koka mjuk i buljong. Jag körde med Voiltaires bondbuljon. Slå av vattnet. Tillsätt en rejäl klick smör och rejält med grädde. Koka vidare en bra stund. Kryddade upp det med lite örter bla vitlök och torkad shiitake svamp. Passera genom sil så den blir helt slät och sedan fyllde jag den i min ISI sifon och laddade den med en patron. Värm upp ugnen till ca 150 grader och ställ in potatis, vildsvinsfilen med termometer instucken, den ska nå ca 60 grader och sedan får köttet när de är klart, vila insvept i folie ca 1o minuter. Värm medans upp rödvinsåsen och värm på dina morötter alt ställ dem i ugnen med de andra.

Montera de olika detaljerna på tallriken. Glöm ej att servera med ”timjanboll”! Avnjut med god dryck!

6 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.