Doft och smak

Dewar′s Aberfeldy aged 12 year

| 4 kommentarer

Härom kvällen fick jag smak för whisky igen. Hade lagt whisky på hyllan ett tag. Förut ville jag bara ha extremt rökiga sorter istil med Laphroaig, Bowmore. Men nu vill jag inte dricka dem alls. För rökiga! Mår nästan illa av dem och nej jag dricker inte för mycket av dem. Längre!

Så nu köpte jag en ”ny” (Systembolaget började sälja den 2011, nr 436) sort som kommer från Dewar′s Aberfeldy. En 12 årig single maltwhisky från de Skottska höglandet. Den är lagrad på amerikanska bourbon- och sherryfat av ek enligt tradition, men annars är de bara Skotska råvaror som gäller. Vattnet tas från källan Pitlie Burn. Kornet som de använder köps av centrala mälterier i Stirling och Iverness och är rökt tre till fem PPM. Buteljeringen sker i Glasgow.

 

Nu undrar ni kanske va PPM är? PPM är en förkortning som betyder parts per million. Det är ett mått på hur mycket torvrökt malten är. Lagavulin har 35ppm, Ardbeg har 50ppm. Så nu kanske ni förstår hur mild denna whisky är.

Enligt Systembolaget smakar den:
Nyanserad, maltig smak med inslag av ljunghonung, päron, halm, apelsinskal och vanilj.

Enligt mig:
En väldigt mild & fin whisky, den här gillar jag att sippa på. Väldigt angenäm smak. Len i smaken, men att ta igen alla smaker som de på Systemet gjort fixar jag inte. Något man kanske kan öva upp? För visst smakar de olika alla whisky sorter. Så vill ni ha en len och mild och lättdrucken whisky, prova denna. Tänker prova den i mat framöver, kanske i en sås.

Rökeffekt skapad av Jonas Milton

4 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.