Doft och smak

Nordafrikansk tagine Matias style

| 2 kommentarer

Aldrig besökt kontinenten Afrika. Något jag gärna skulle vilja göra någongång. Men i hjärnan kan jag se nattmarknaden i Marrakech som förövrigt heter Djemma El Fna.
Ja jag kan se den framför mig med snake charmers, mattförsäljare, kryddförsäljare med berg av kryddor…rejäl komers! Å lukter kan jag ochså snickra ihop i hjärnan min…
å de doftar rätt så sjysst ifrån köket just nu. Medans jag skriver de här så små puttrar min gryta klart på spisen.

Harissa

Jag har valt att laga på lamm ikväll, de känns väldigt Marockanskt! Egentligen skulle jag ha haft insaltade citroner, brevid min maträtt. Får nöja mig med färsk citron, allt för färgen skull!  Man tar så mycket lammkött man vill jag valde att renskära 1 lammkotlett, spar benet och låt det sjuda med i grytan (lyfts ur innan servering!) Låt sedan grytan puttra i ca 40 – 60 minuter

Stek lök och kött, tillsätt kryddorna, glöm inte saffranet och kanelstången. Låt fräsa ihop en stund. Tillsätt tomaterna, squashen & auberginen. Skär dina torkade aprikoser mitt i tu. Hiva dem ned i grytan, fyll på med vatten och låt de sedan koka under lock. Mot slutet lägger du i vitlöken, jag gillar att göra pure av min vitlök. Låt grytan sjuda vidare. Rör om någongång.

För min lilla gryta behövs:

2 tomater, hackade
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
lite gurkmeja
lite spiskummin
lite saffran
lite mynta
lite paprikapulver
1 liten kanelstång
5 st torkade aprikoser
2 tsk Harissa, chilipasta. Ta mer om du vill ha de starkt!
hackad slätbladig persilja att dressa med
jordnötter att toppa med
2 dl vatten
Lite aubergine, skuren i kuber
lite suash, skuren i kuber

Smaka av med salt och svartpeppar.

Min tagine

Serverar med matkorn istället för couscous. Matkornet som du gärna låtit sjuda i buljong i ca 8 – 9 minuter. Gott till är även jordnötter och hackad bladpersilja som du kastar lite käckt på toppen av käket. Jag valde att servera min mat med citronklyfta, lite yoghurt på sidan om. Glömde citronen på bild ser jag nu! Så kan de gå! Korrekt eller inte! Förmodligen inte! Men de här min gryta, ur min hjärna! Vet inte men den kunde gärna fått smaka mer! Svårt att snickra till egna recept. Man målar upp en smakbild åsså stämmer den inte fullt ut med de man målat upp. Bra försök var det iallafall!

Matkorn! Inte lätt att få de sexigt  på bild!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.