Doft och smak

Roomi – en trevlig alkoholfri bekantskap

| Inga kommentarer

Gillar verkligen Svt:s morgonshow där de har besök av snubben som jobbat på Allt om Mat tidigare – Håkan Larsson och han är en av Svt:s mat & vinexperter. På Fredagar brukar han bulla upp med både käk vin/öl och de jag gillar är att han alltid har med sig alkoholfria sorter! Okej jag ska verkligen inte sticka under stolen med att jag ibland tar en rejäl bläcka! Jag dricker! Nog sagt om det! Men jag tycker de är fint att de produceras fina alkoholfria sorter för dem som inte kan eller vill dricka alkohol till maten! Riktigt trevligt med bra och goda alternativ till röd vin.

Roomi är en ekologisk svartvinbär & aronia must som produceras av Grangärde Musteri AB! Grangärde Musteri ligger beläget i Dalarna. Den ekologiska bärodlingen startade 1979, och omfattar 80 till 100 hektar. Odlingen och musteriet ägs av Tomas Tillman. Producenten Roomi ägs av Toivio & Trum AB, som arbetar med klimatkompensation, ekologisk produktion, närproduktion och ansvarsfullhet. Det borde tilltala många! I tider där man ska köpa närproducerat och ekologiskt. Måste erkänna att jag är ganska dålig på att tänka så!

Aldrig sett och aldrig hört talats om svartvinbärsmust förr. Har smakat lite olika alkoholfria sorter, å alla är långt ifrån goda! Men denna hade något särskilt!

Roomi själva beskriver sin dryck såhär:

En ekologisk dryck av premiumkvalitet som matchar vin, både i smaken och i känslan. Tillverkad av pressade svarta vinbär och aroniabär. Noggrant balanserad med vanilj, fransk ek och svartpeppar. Försiktigt spetsad med en hint av granskottssirap. Torr smak med hög syra, mörka bär samt en viss pepprighet. Stor, mjuk och generös med toner av ceder och granskott.

Sydsvenska dagbladet skriver :

Jag blev imponerad av detta rika koncentrat av svenska dofter och smaker. Och dessutom en helt torr dryck med frukt, beska och rejäl syra som passar till kraftiga kötträtter. Doften domineras av svarta vinbär med en viss skogskaraktär – jag förmodar att det är aroniabären och granskottssirapen som ger detta. I karaktären påminner Roomi om Saxhyttegubbens Blåbär 100% som finns på Systembolaget. Där har också Roomi en given plats, tycker jag. Och även så i alla sammanhang där någon vill ha en rödfruktig alkoholfri dryck med vuxensmak. Så skriver Mikael Molstad i Svd.

Doft och smak tycker:

Tror den skulle funka väldigt bra till grillat. Den är inte sötsliskig, och den har en väldigt vuxen smak. Rätt krallig smak faktiskt och med pepparton i eftersmaken. Den drar åt rödvinhållet helt klart. Vi drack den bara avec utan käk vid första smaktillfället och andra vändan testade vi Roomi till ost som Systembolaget tipsade om och inte vet jag. Tyckte inte de passade riktigt. Kanske beroende på vilken ost man käka till!?! Jag tycker allt drycken va lite sur, ja stram (läs vin). Mina gäster gillade den jättemycket! Hade väl förväntat mig lite mer en ”svartvinbärssaft”. Kommer köpa hem den igen, men då dricka den till rätt kraftig mat! Gärna till grillat lamm. En dryck som säkerligen klarar lite konkurens från starka kryddor.

Kostar 89 kronor och du köper den på Systembolaget art nummer 1923

 

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.