Doft och smak

Popcornglass med Belgisk våffla och glaserade popcorn

| Inga kommentarer

Idag är det våffeldagen. Brukar inte bry mig så hårt i dagar hit och dit. Äter det jag finner gott. Något jag velat pröva ett tag är popcornglass, finns här och där på meny:er bland annat på Cococo, ni vet ”punkarn” Sergey ”Shnur” Shnurov som jag brukar lyssna på har en lyxkrog i St Petersburg tillsammans med sin fru Elena Mozgovaya. Men även här i Umeå har det serverats popcornglass! På Tonka Bistro Bar i MVG Gallerian! Något jag helt missat. Men jag är inte den som är den, jag snackade med kock Jocke på Tonka och han sa hur han gjort, så här kommer en härmapa på glassen. Jag kör på Linda Lomelinos grundrecept för vaniljglass. Å för er som inte gillar sött så får ni surfa vidare för de här är en sockerbomb! Bomb away! Å för er som gillar sött så blir de här en treat och kul kontrast med det salta baconet.

Så här gör du egen lyxigt god vaniljglass hemma!

1/2 vaniljstång
2 dl mjölk
1 dl strösocker
en nypa salt
3 dl vispgrädde
3 stora äggulor
1 tsk vaniljextrakt eller vodka

Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna ur den en halva. Spar den andra stången till nästa glass omgång! Häll mjölk, socker, salt, vaniljfrön och vaniljstång i en kastrull och värm tills vätskan när nästan vid kokpunkten. Drag av från värmen och lägg på ett lock. Tillägg för att få popcornsmak på glassen: Poppa popcorn, ta nån dl poppade popcorn och smula ner i en bunken. Drag av från värmen och lägg på ett lock. Vänta 3o minuter.

Vispa äggulorna lätt i  Värm sedan på vätskan igen, häll långsamt den heta mjölken över äggulorna under ständig omrörning. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och värm under vispning till blandningen tjocknar.

Häll upp grädden i en skål och sätt en sil över skålen, häll den varma nu lite tjockare vätskan genom silen för att fånga upp vaniljstången. (Jag valde att lyfta ur vaniljstången men iövrigt sila glassen dagen efter) Blanda med grädden och tillsätt vaniljextraktet eller vodkan. Täck skålen med plastfilm och ställ den i kylskåpet. Helst över natten. Kör sedan i glassmaskin tills färdig.

Glaserade popcorn

2 dl socker
75 gram smör

Smält sockret i tjockbottnad kastrull, vispa ner smöret i det smälta smöret och nu har du din glasyr/kola att täcka popcornen med. Häll över resten av de färdig poppade popcornen och rör försiktigt runt så det täcker runt om. Häll ut på silpat matta eller bakplåtspapper och låt svalna, dela på bitarna. Låt stelna helt. Förvaras i en burk och är självklart goda som godisar! Men här användes de som dekoration och pynt!

Bacon:

Stek bacon i ugn ca 10 minuter i 200 grader, jag valde att hänga mitt bacon på gallret i ugnen, för att få en lite roligare effekt. Hur ni gör är upp till er! Låt svalna.

Grädda våfflor i ert våffeljärn, gärna i ett Belgisktjärn om ni har ett å har ni inte ett så gå å köp ett, för det gjorde jag! Allt för estestiken! Ha ha ha självklart kan ni grädda i det ni har men då får ni vanliga tunna rackare! Värm en glass skopa eller sked, klart ni har en glass-skopa, det har väl alla? Forma en fin glasskula och lägg ovanpå våfflan och jobba nu fort, pynt med kolasås, jag lata mig och körde med en på tub! La på lite lagom med glaserade popcorn, bacon så många skivor ni vill, men iaf 1 skiva och sist små marshmallows om ni har det hemma. Vrid över lite nymalen svartpeppar övers på glassen och garnera gärna med något grönt, jag valde timjan då jag hade det hemma.

Smaklig efterätt!

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.