Doft och smak

Kyckling Mandi

| Inga kommentarer

 

En rätt som helt klart ta sin tid att laga till, men kan upplysa er om att det är det lätt värt. All tid ni lägger ner i denna maträtt får ni igen i smaker och glada gäster. Allt ifrån att tvätta ris till brinnande kol. Brinnande kol? Lugn vi kommer till det. De krävs både tid och tålamod att laga god mat. Denna maträtt är inte krånglig att laga, men de är många moment, men mycket går att förbereda och jag tycker ni ska laga den!

Nu kör vi efter Zeinas recept som räcker till 6 – 8 portioner!

Ingredienser:

1 hel kyckling ( ca 1,5 kg)
6 dl basmatiris
1 gul lök
3-4 st gröna chili (kan ersätta med 1 grön paprika för mild smak)
2 st tomater
4 st vitlöksklyftor, jag fegade och körde på 2 stycken.
1 hel kanelstång
3-4 st lagerblad
1 st torkad lime
0,5 g saffran
1 dl yoghurt (turkisk)
50 g smör
8 dl vatten
Ca 3 tsk salt
Olja till stekning

Hawaijkryddmix

1 kanelstång
2 msk spiskumminfrön
2 msk korianderfrön
1 msk svartpepparkorn
5 st kardemummakapslar
1 tsk hela kryddnejlikor
2 tsk gurkmeja
1 tsk chilipulver (kan uteslutas eller ersättas med paprikapulver)

Du behöver även:

1 liten kolbit
Foliepapper

Zeina säger:

Om du har svårt att hitta hela kryddor av de som finns i listan så går det bra att ersätta det med malda kryddor, du ska dock inte rosta de malda kryddorna. Hittar du tex inte spiskumminfrön så går det bra med vanlig spiskummin osv skriver Zeina. Även jag gick bet på några kryddor även om jag hade de flesta av dem hemma.
Ska i veckan eller helgen gå på kryddshopping för jag tycker du ska lägga ned lite tid och gå och shoppa! De blir bättre och mer äkta å du! Du kommer vilja laga till denna maträtt fler gånger.

Körschema:

Lös upp saffranet i ca 2 msk ljummet vatten och ställ åt sidan.
Gör sedan Hawaij kryddmixen. Lägg alla kryddor (förutom gurkmeja och chilipulver) till hawaijmixen i en helt torr stekpanna. Rosta kryddorna på medelvärme under omrörning utan att de bränns vid i ca 3-4 min. Låt kryddorna svalna och mixa sedan dem till pulver. Jag använder en kaffekvarn som jag maler mina kryddor i. Du kan även mortla dem eller köra kryddorna i en mixer. tillsätt sedan gurkmeja och chili i kryddmixen och blanda ordentligt. Förvara i en kryddburk. Läs receptet noga Matias och här slarvade jag, jag kryddade min pippi ordentligt så ordentligt så min lilla kryddmix gick åt!


Stycka upp kycklingen. Blanda 1 dl yoghurt, 25 g smält smör, det upplösta saffranet, 1 tsk salt och 1 msk av hawaijkryddmixen. Rör ihop marinaden ordentligt. Gnid in marinaden ordentligt i hela kycklingen. Täck kycklingen och låt marineras i kylen minst 1 timme, gärna över natten för godast smak. Jag lät min vila över natten och de kommer jag lätt göra även nästagång.

Tvätta riset och låt sedan det stå i ljummet vatten i ca 15 min, sila av riset.

Hacka lök och tomat i tärningar, finhacka vitlöksklyftorna, hacka chilin. Gör 2-3 st hack i den torkade limen med en kniv. Hetta upp ca 0,5 dl olja och 25 g smör. Stek löken tills den blir glansig, vänd i vitlök, chili, 1 msk hawaijkryddmix, lagerbladen, 1 kanelstång, torkad lime, 2 tsk salt och stek lite till. Tillsätt eventuellt mer olja vid behov. Vänd i tomaterna och stek lite till. Vänd i riset och ta bort från värmen.

Värm ugnen till 200°. Lägg riset i en ugnsform, häll över 8 dl hett vatten. Täck ugnsformen med folie. Stick hål överallt i foliepappret. Gör även 4-5 st stora hål där du vet att kycklingen ska hamna för att försäkra dig att alla safter från kycklingen kommer att rinna ner i riset. Lägg ett galler ovanför formen. Å se då till att ert galler först går in i er ugn. Ja tänkte själv, de här blir ett bra galler och sen när jag skulle in med den marinerade kycklingen så stötte jag på patrull. Den ville inte rymmas. Gör om gör rätt. Hittade inte igen något annat galler än ugnsgallret och det gick jättebra att använda. Lägg kycklingen med skinnsidan uppåt på gallret.

Ställ formen i nedre delen av ugnen och tillaga i ca 60-80 min, tills kycklingen är genomstekt. Håll lite koll efter 50 minuter, du vill inte att din kyckling ska bli torr. Ca 15 min innan kycklingen är klar börjar du förbereda en kolbit. Tänd eld på en lite kolbit. Värm upp och låt kolbiten ligga där tills den får lite glöd, vänd på den nån gång. Den behöver inte få glöd på alla sidor, bara tills du ser att den är riktigt varm och det har börjat bildas en glöd.

Ta ut den nu färdiga kycklingen och riset från ugnen. Ta bort foliepappet från riset & fluffa till riset. Lägg kycklingen på riset. Forma en liten “skål” som kolbiten ska ligga i av foliepapper Häll i ca 1 msk olja i “folieskålen”. Lägg sedan den glödande kolbiten på oljan i folieskålen och täck direkt hela ungsformen ordentligt med folie eller ett lock. Du ska alltså täcka riset, kycklingen och kolbiten. Röken som bildas från kolbiten kommer att ge riset och kycklingen en fantastiskt god rökig smak. Låt riset ligga helt övertäckt i ca 10 min. Servera sedan riset. Du kan garnera riset med stekta mandlar och russin om du önskar det. Gott att serveras med myntatzatsiki och en fräsch syrlig sallad bredvid.

Å vilka smaker och lukten som sprids när man tar av folien. LOVE! Själv valde jag att servera den snabbt och lite fattigt med endast mast mosir till (ej med i bild), men gör inte det! Alltså servera gärna med mast mosir men inte enbart de blir lite skralt, gör en sallad oxå! För ”mitt” mast mosir receptet. Ja min mast mosir innehåller yoghurt, hackad schalottenlök och lite pressad citron och lite lite salt. Thats it! Jag tänker servera min med hackade pistagenötter för dem som tål och gula sultanrussin, ett bröd och pärlgryns couscous med mycket hackad bladpersilja i nästagång.

Vill ni läsa Zeinas blogginlägg så finner ni det här med beskrivande bilder. Jag erkänner jag är sämst på ta preppbilder, ska försöka skärpa mig med de.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.