Doft och smak

From Russia with love

| Inga kommentarer

Tittat Öst ganska länge! Velat testa och laga mat från Öst! Spännande & annorlunda. Den här gången valde jag att marinera strömming. Se upp, de är inget ni gör på en eftermiddag. Här krävs planering, för det tar 6-7 dagar innan den är klar att ätas! Jag körde två upplägg, Malaxlimpa, smör, kokt skivad mandelpotatis, strömming, rödlök & dill socker saltad gurka. Den andra mackan jag slukade påminner om en surströmmingsklämma med små klickar Rysk yoghurt på. Dryck till passar  kall mjölk och en iskall vodka fint!

Köp fin strömming med skallen kvar, jag rensade dem inte heller, va lite rädd de skulle bli för salta om jag gjorde det. De visade sig funka bara bra, jag tänkte surströmming på burk är ju inte heller rensade när de lägger in den…ja om man inte köper fileade då förståss. Våga testa!

Marinad

3 dl vatten
1 dl vitvinsvinäger, jag körde med champangnevinäger
2 msk salt

Salt och krydd mix

4 msk salt
1,5 dl socker
1 msk svarta, vita, röda pepparkorn
1 msk korianderfrön, hade inga själv
2 lagerblad
5-7 kvistar timjan
1 msk senapsfrön
2 klyftor vitlök, valde själv att skippa dem

Koka upp vatten och vinägern och saltet och låt sedan svalna. Blötlägg strömmingen i en bytta, lägg ett smörgåspapper ovanpå fisken och tyng ner med passande vikt. Lock eller plastfilm som täcke. Låt stå i ditt kylskåp i 12 timmar.
Använd en kniv och krossa pepparn och blanda med övriga kryddor. Fyll en plastlåda med hälften av kryddorna och placera strömmingen ovanpå kryddbädden, och sprid resten av salt och kryddblandningen ovanpå. Glöm inte timjankvistarna! Täck med plastfilm eller lock. Placera din burk i kylen i 5 -6 dagar

Rensa och njut!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.