Doft och smak

Projekt torkad fläskfile

| 4 kommentarer

Här kommer ett recept på fläskfile som kommer ta 3 veckor innan jag vet om jag har lyckats med den eller ej! Den ska likna den Spanska Longaniza (korv) i smaken!?  Först marinerar man fläskfilen i ca 12 timmar i salt & socker, i en plastpåse, jag gned köttet noga flera gånger. Efter 12 timmar häll/torka av saltlösningen och lägg ned fläskfilen i 2 dl äppeljuice och låt ligga i 3 timmar i kylskåp gärna i en plastpåse. Detta för att få ytterligare en smak! Mer smak enligt receptet.

Salt & socker rub:

6 msk salt
2 msk socker

Gör iordning kryddblandningen som består av:

2 msk timjan
2 msk rosmarin
2 msk hackad persilja
1 msk  rosepepparkorn
1 msk svartpepparkorn
1/2 tsk vitlökspulver
1 tsk chiliflakes
1/2 tsk dragon
2 msk hackad  vårlök (jag kör utan)
1 msk korianderfrön (hade inte de hemma)
Stöt kryddorna i en mortel och lägg gärna till lite rökt paprikapulver om ni har det oxå. De gjorde jag för de har jag alltid hemma!

Badda fläskfilen torr & rubba, gnid in den med din kryddblandning. Tag 4 grillpinnar och stadga upp filen och knyt rejält med köttsnöre.
Svep in fläskfilen i ren handduk, som en smällkaramell. Gör en ögla och låt hänga svalt i tre veckor! Japp i tre veckor! Kolla till den då och då. Du kan behöva byta handduk. Ska bli spännande och ser hur detta blir! Just nu hänger den hemma hos min mor och far i deras pärkällare.

Färdig för upphängning! Nu bara till att vänta i 3 veckor!

4 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.