Doft och smak

Matias nässel lasagne

| 2 kommentarer

Ja va fasiken, jag måste ju våga mig på och laborera jag med! Börjar lite försiktigt! Vad kan gå fel med nässlor, bechamelsås, pasta och svamp! Ja de är ju en vanlig lasagne, fast denna är med nässlor & svamp! Alla de ingredienserna är ju goda! Nu kör vi!

 

 

 

 

 

 

 

Du behöver:

10 svampar gärna skogssvamp, svartrumpet, skogschampinjoner. (Jag använde svarttrumpet utöver de 1o vanliga champinjonerna som jag fick tag på)
1-2 gula lökar, tag 2 om de är små
nässlor, svårt att säga mängd (hade två små påsar förvällda och klara i frysen)
liten hög med riven västerbottens ost
lite riven muskotnöt
2 pureeade vitlökar
1 burk passerade tomater
2 slantade morötter, tunnt skivade alltså, å jag förkokade mina!
knappt 1 tsk timjan
knappt 1 tsk körvel
Salt och svartpeppar

Bechamelsås
smör+gräddmjölk + vetemjöl. Jag har inga exakta mängder på när jag gör min bechamel! Jag kör på känn numera. Smält smör, pudra över mjölet och vispa ihop det, späd med mjölken och vispa slätt…späd sedan med mera mjölk. ”Mycket” om du vill ha den rinnigare. Själv brukar jag vela ha den ganska fast. Smaka av med salt & lite vitpeppar. Här kan nog de övriga kryddorna gå i samt den rivna osten.

Svamp och lökfräset

Slanta svampen & hacka löken, hacka igenom de redan förvällda nässlorna, fräs i smör, låt puttra på i sakta mak, en liten stund.nTillsätt de passerade tomaterna och fortsätt puttra svamp och lökhacket, rör ned de torkade kryddörterna, smaka av med salt och peppar. Slanta morötterna och förkoka den lite lätt innan du lägger ned den med de övriga ingredienserna. Smaka av!

Bottna med bechamelsåsen i en smord lämplig gratängform, sen pastaplattor och nässel och svampfräs. Ja sen varvar du, precis som när du gör en vanlig lasagne. Avsluta med bechamelsås och lite riven ost. Grädda i 20 – 30 minuter i 220 grader, men passa noga, för de är inge fint om översta lagret blir för mörkt. Servera gärna ett gott hembaktbröd till och en liten sallad. Nå hur smakade det då!? Ja jag va lite feg med saltet, men annars skulle vilken vegetarian som helst diggat denna lasagne!

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.