Doft och smak

Arn – Reserva

| Inga kommentarer

Nyhet!

Ostmackarna på Falbygdens har släppt en Arn Reserva Herrgård (extra stark) den är lagrad i 24 månader. Sicken trevlig liten nyhet, fin svart läcker förpackning va den iklädd ochså, bara en sån sak! Så här skriver de själva om osten! Arn Reserva är ett måste för varje ostälskare, och inget för nybörjaren. I grund och botten är detta vår omtyckta Herrgårdsost Arn svart som vi låtit lagra lite extra, faktiskt hela 24 månader. Den förlängda lagringstiden ger osten härligt knastrande kristaller och en ovanligt kraftfull, väl utvecklad smak som bjuder på både nötighet och sötma. Styrkan bildar en utsökt kombination med Herrgårdsostens karaktäristiskt lena konsistens.

Jag testade den som den va och sedan med ett kex och lite grön tomatmarmelad.

Så hur smakade gamm Arn!?

Den smakade ganska mycket med små saltkristaller i. Något jag gillar jättemycket. Men om jag ska jämföra med någon annan hårdost så håller jag nog ändå XO Allerum (den lilla svart biten) från Skåne Mejerier som lite godare. Den är/va riktigt fräck! Men åter till denna ostbit. Den smakar iallafall mer. Å allvarligt så måste jag äta mer av den. Kunde inte hetsa mig själv att äta mer av den just ikväll. Men den blir lätt en trevligt inslag på en ostbricka bland andra ostar. Kul att vi i Sverige endå är rätt bra på göra ost.

Även om man allt som oftast (läs jag) köper kända sorter från utlandet. Jag rapar några ostsorter som jag gillar.

Vanliga småkuberna från skrattande kon, ja! Jag vet de är epa, men de är smågoa!
Brie, Chaumes, någon chevre. Sen vill jag gärna ha någon hårdost på min ostbricka så varför inte ARN Reserva!

Det finns fler reserva att leta efter och jag ska hålla upp öga efter Falbygdens Gran Reserva Arn Herrgård som är lagrad i 3 år! De blir spännande!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.