Doft och smak

Grönkålspaj med smak av apelsin & fetaost

| 4 kommentarer

För några jular sedan, då jag var vegetarian så gjorde min moster en förträffligt god grönkålspaj till julbordet som smaka sådär ja ni vet ahhh…jag vill ha mer och mer och mer! Men hon kunde inte hitta igen receptet så nu har jag själv meckat ihop en liknande paj med smaker jag gillar. Att de va grönkål och apelsin i, de minns vi båda…men sen minns vi inge mer. Så här kommer min version av Grönkålspaj med apelsin och fetaost Matias stylee!

200 gram grönkål, hackad & rensad
1 gul lök, skivad i halvmånar
lite riven muskot
saften från en apelsin
salt
svartpeppar

Repa grönkålen fint. Ta bort de grova stammarna! Svetta löken, den ska bara mjukna inte ta färg. Lägg även till grönkålen i stekpannan och låt steka en stund, salta och peppra, kläm över saften från en apelsin, krydda med lite riven muskotnöt. Låt steka, puttra 20 minuter alla gånger. Om de behövs späd med lite vatten så de inte kokar torrt. Smaka av. Ställ sedan åt sidan.

Pajdeg:

125 gram smör
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl rågsikt
2 msk grädde alt vatten
salt och en rejäl överdoftning av cayennepeppar

Tryck ut pajdegen i lämplig form. Nagga degen, och låt vila i sin form i kylen ca 30 minuter, förgrädda pajskalet i 225 grader ca 1o minuter. Ta ut och fyll med din grönkålsblandning samt tärnad fetaost.

De som binder pajens fyllning samman:

3 ägg
1,5 dl grädde
1 dl mjölk
peppar
strunta i saltet, fetaosten är ju rätt salt. Vispas ihop lätt och slås sist över pajens fyllning. Grädda ca 30 min, passa nog så den inte bränns!

4 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.