Doft och smak

Germunds Navigo Bacalhau

| 3 kommentarer

Bacalhau första gången jag åt de va efter att ha sett de på SVT:s eminenta program Landgång. Där man får följa med tankfartyget M/T Navigo på dess resa med skeppskocken Germund Zamudio och hans trevliga sidekick Anne Lundberg. Vilken skön filur han är Germund! Two thumbs up för hans personlighet! Man blir glad av att se karln! Bacalau görs egentligen på torkad klippfisk vilket är torkad och saltad torsk som blötläggs ett dygn innan man lagar till fisken, men jag kör på med frysta torskfileer och har bytt ut Germunds limefrukt mot apelsin!

Mina händer luktar just vitlök, saffran & apelsin! En trevlig doft måste jag säga! Nice! Bacalhau är Portugals nationalrätt, gjord på kabeljo eller torkad torsk. Rätten sägs kunna tillagas på lika många sätt som det finns dagar på året. Bacalhau är även det portugisiska namnet på torsk.

 

 

Du behöver följande för 4 hungriga sjömän:

600 g hela torskfiléer
1 st lök
1 st röd paprika
1 st grön paprika
1 st morot
1 st färsk chilifrukt (ta bort kärnorna)
0,5 dl olivolja
1 st burk krossade tomater
2 klyftor pressad vitlök
1 st apelsin (saften)
salt och svartpeppar rejäla svartpeppar kvarntag hörrni!!!
grovt salt
1 paket saffran
0,5 kg skalad och skivad potatis

Gör så här:

Grovstrimla
1 lök
1 röd paprika
1 grön paprika
1 morot
1 färsk chilifrukt, jag körde med torkad flakes

Låt svetta i olivolja (mjukna) cirka 10 minuter i en stor kastrull.

Lägg därefter i;

1 burk krossade tomater
2 klyftor pressad vitlök
1 pkt saffran
1 lime (saften)
salt och svartpeppar efter smak

Låt såsen koka upp igen och lägg därefter i ½ kilo skalad och skivad potatis. Koka cirka 10 minuter tills potatisen är al dente (mjuk med tuggmotstånd). Häll upp hälften av tomatsåsen i en ugnsfast form. Täck med torskfiléerna, peppra rikligt med svartpeppar och häll över resten av tomatsåsen. In i ugnen 15 minuter i 200 grader. Valde själv att strö över lite persilja, för de ser trevligt ut. Servera som den är en allt i ett maträtt!  Gott med segt bröd till & en liten sallad. Men den fick jag klara mig utan för jag hade ingen hemma. Luktar fantastiskt här hemma i mitt kök! Smakar oxå fantastiskt!

3 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.