Doft och smak

Fougasse ala Sèbastien Boudet

| 4 kommentarer

Jag brukar vilja ha okej från receptmakarn innan jag uppar till min blogg så de är okej. Hoppas de är okej och att han inte går i taket! Hans bok Surdeg Mat Kärlek är en trevlig vadderad bok. Mer än bara en bakbok!  Här hittar du bl lammstek, Quiche, Franska pannkakor, såsen Rouille mm. Ja ni fattar nog att jag är en kokboks samlare vid de här laget. Just nu är den här boken en favorit! För baka är ju så förbaskat kul. Ska mata igång en rågsur ikväll! Eller imorrn. Är rätt trött nu!

Sebastien Boudets Fougasse

 

Dag 1
1 kg vetemjöl
1 gram färsk jäst
1000 gram vatten
45 gram grovt salt

Gör poolishen genom att vispa ihop 1 kg vetemjöl, jäst, vatten i en stor skål, den ska likna en tjock pannkaksliknande konsistens. Täck skålen med en bakduk och låt den jäsa i rumstemperatur i 12  – 16 timmar. (Jag fegade lite och tillsatte lite extra jäst)

Dag 2

Efter jäsning skall den förhoppningsvis dubblerat sin volym och den ska dofta ljuvligt. Häll upp 600 gram vetemjöl , gör en grop i mjölet och häll i poolishen från dag 1 samt havssaltet. Knåda! Eller va slö som jag läs Matias. Ned med allt i min kompis assistenten. Kör tills du tycker degen är smidig. Ta upp och forma till en boll och låt den vila under bakduk i 2 – 3 timmar under fuktig bakduk i rumstemperatur.  Dela i tre bitar. Dra eller kavla ut degen så mycket de går utan att den går sönder. Fördela fyllningen över hela degen. Vik först  över ena långsidan och sedan viker du upp den andra, så att fyllningen täcks. Låt vila 1 timme under en fuktig bakduk. Gör sedan skåror i brödet med hjälp av en degskrapa. Dra ut degen försiktigt, så att skårorna expanderar och bildar hål. Pensla brödet med olivolja och grädda din Fougasse i ca 20 – 25 minuter. Drog några drag med svartpepparkvarnen samt strödde över lite flingsalt innan den fick åka in i ugnen. Grädda i 250 grader i ca 20 25 minuter!


Min fyllning:

Hade varken tid eller ork att grilla egna paprikor, så jag körde en genväg. Köpte Zetas färdiga på burk! Använde även olja i burken inuti brödet. Men penslade utsidan av brödet med ren olivolja.
Hackade soltorkade tomater
Strödde över rikligt med krydda Franska örter
Urtagna tomater, fyllningen får inte bli för blöt. Hann inte semitorka tomaterna!

 

Säger bara! Brödbeställare hämta upp brödet nu! Bra nog sugen på att skära en till slice! Brödet är gott ljummet med en rejäl klick extrasaltat smör! Mums!

4 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.