Doft och smak

En efterätt värd att dö för!

| 10 kommentarer

Ljuvlig! Snygg! En efterätt värd att dö för! Många moment när man ska göra den, de tar sin tid. Men dina gäster kommer gapa! Sjukt god!

 


Chokladbotten:

200 g mandelmassa
2 ägg
2 msk kakao

Limemousse:

2 blad gelatin
1 äggula
1/2 dl florsocker
1 lime, finrivet skal + 1 tsk pressad saft
125 gram Kesella 10%
1/2 dl vispgrädde
1 äggvita

Jordgubbsmousse:

hälften av jordgubbsmoussen
100 gram färska jordgubbar
2 msk florsocker

Gelé:

3 blad gelatinblad
1 1/2 dl jordgubbssaft

6 portioner

Skär plastfilmsarket i 6 remsor som är 7×20 cm stora. Rulla ihop varje remsa till en cylinder och tejpa ihop dem. Ställ dem på en bricka.

Chokladbotten:

Värm upp ugnen till 200 grader. Riv mandelmassan och vispa ihop den med ägg och kakao. Smörja och bröa en rund form ca 24 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda i 20 – 25 minuter, låt svalna en stund och stansa ut 6 tårtbottnar med hjälp av dina cylindrar och låt bottnarna sitta kvar i cylindern.
Limemousse:

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Vispa äggula och florsocker pösigt. Tillsätt limeskal och kesella. Vispa grädden och vänd ned den. Ta upp och krama ur gelatinbladen, lägg dem i en kastrull tillsamans med 1 msk limejuice, värm på svag värme tills gelatinet smält. Låt svalna en aning och blanda med resten av smeten..Vispa äggvitan till skum och vänd försiktigt ner det i smeten. Fördela hälften av moussen över chokladbottnarna i dina cylindrar. Ställ kallt och låt svalna.

Jordgubbsmousse:

Mixa jordgubbar och florsocker, till jämn smet. Vänd försiktigt ned jordgubbspuren i den restrerande limemoussen. Fördela jordgubbsmoussen över den nu stelnade limemoussen. Täck över och låt stelna 4 timmar i kylskåpet (eller i frysen)

Gelé:

Lägg gelatinblad i kallt vatten i 5 minuter. Krama ur dem och lägg dem i kastrull med lite av jordgubbssaften och låt stelna till en aning. Fördela gelen över jordgubbsmoussen och ställ kallt att stelna. Toppa med jordgubbar och bär.

Receptet på Lime och jordgubbsmoussebakelser kommer från Mat & Vänner nummer 4 2012

10 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.