Doft och smak

Ugnsrostad hare med stekta kulpotatisar, gyllene gräddsås & päronsmör

| 6 kommentarer

Ikväll lyxar jag på rejält! De blir hare med spännande tillbehör. Vad sägs om ugnsrostad hare med ankfetts stekta kulpotatis, gyllene gräddsås & päronsmör! Jo du läste rätt! Päronsmör! Recept kommer på nedan på päronsmöret! Va bara tvungen sedan jag sett dem göra päronsmör och servera till hjortkött på tv. Så jag tänkte de borde funka bra till hare. Skippa gele;n och gör ert egna päronsmör nästa gång ni tillagar vilt!
Det här tar sin lilla tid! Ansa grönsaker, trimma kött, göra sås, göra päronsmör! Så nu kör vi! Börja med päronsmöret för de tar ca 2 timmar att göra!

Till en liten sats päronsmör

2 dl äppeljuice eller äppelcidervinäger
en redig bit skalad färsk ingefära, låt den va hel
dofta över lite peppar
5-6 skalade och urkärnade päron som du skär i småbitar (conferance)
1 stjärnanis
1 dl socker eller mer, ni ser om de behövs
en skävtt vitt vin
5 – 6 kardemummapkapslar
en tjocka skiva apelsin
lite riven muskotnöt

Så här gör du:

Koka upp äppeljuicen alt äppelcidervinägern, ingefäran, pepparn och låt småkoka och lägg sedan i päronen och vrid ned så de bara sjuder. Rör då och då så de inte bränns vid. Efter 30 minuter tag bort ingefäran och kardemummakapslarna och apelsinskivan. De bör nu ha gjort sitt! Tillsätt socker och sjud vidare. Päronsmöret kommer mörkna och bli bärnstensaktigt i färgen, de ser sjukt läckert ut. När de sedan tjocknat så slår du upp det på ren burk. Håller i kylen säkert en månad eller mer!
Koktid alla gånger 1,5 till 2 timmar! Men det är lätt värt det!

Sen gör du din potatis, tag ut potatiskulorna med ett kuljärn, jo kom igen nu! De har väl alla? Tag ut så många som du vill ha. Förkoka dem lite i lite buljong ca 5 minuter, stek sedan i medelhet stekpanna med ankfett. Låt dem bli gyllene i färgen. Tag från plattan och lägg upp dem i en ugnsform. De får gå vidare i ugnen i sin form på slutet att tillredningen av haren.

Trimma haren fri från senor & hinnor. Nu kan de som inte gillar viltsmak alltför mycket lägga köttet i mjölk och låta den dra ur lite viltsmak några timmar. Själv så saltade jag och pepprade haren. Stek hardetaljerna i rikligt med smör, bryn den så du får fin stekyta, lägg sedan i ugnsform, strö över lite timjan. Fyra upp ugnen till 175 grader och lägg i dina fina fina morötter och kvartade lökar tillsammans med haren. Förkoka gärna dina morötter i buljong några minuter. Skjutsa in i ugn. Mot slutet lägg in några smörstekta kantareller och strö över lite timjan. Jag tror jag körde köttet i ca 25 – 30 minuter och lät det sedan vila 10 minuter.

Dags att röra i päronsmöret! Gör sedan iordning såsen.

Gyllene gräddsås

6 dl valfri buljong
någon matsked med soja
peppar och ev lite salt men se upp! Soja är rätt salt!

Rör sedan i en kopp ihop, vetemjöl och vatten, slå  det ned i din sjudande sås. Vispa! Om man vill kan man tillsätta lite gele om man vill ha in lite sötma i såsen. Låt koka i några minuter. Smaka av!

Montera tjusigt på tallrik & njut. Riktigt lyxmat, hare är verkligen något som jag gillar jättemycket! Tänk vilken tur man har som känner någon som jagar och är givmild!
Jo jag fick haren! Fick inte ens betala! De ni!

 

6 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.