Doft och smak

Surströmmings test

| 2 kommentarer

Ligger efter med alla premiärer iår! Strunt de samma för ikväll käkar jag och goda vänner surströmming. Passar bra att sitta inne och fippla ihop sina klämmor, ja en del kanske äter de straight från tallriken så att säga. Låt de regna! Kör med följande tillbehör; hackad gul lök, hackade tomater, korntunnbröd, Gene tunnbröd, smör, gräddfil och nypotatis, skippade den givna mandelpotatisen denna gång…fått en del ful mandel iår som vart dålig, men de funka minst lika bra med nypotatis. Drycker till öl, kolsyrat vatten och mjölk! Ja jag dricker gärna mjölk till mina klämmor. För ikväll skall de testas strömming! Å de finns även starkare drycker för den som känner den vill ha snaps till sin klämma.

Vi rockar loss med lite fakta runt surströmmingen oxå va! Visste ni att de finns ett surströmmings sällskap ja rent av en akademi!?! Ganska fränt! Kolla in deras sida här!

Varför heter det surströmming

Info saxat från Röda Ulvens hemsida ”Ett mjölksyraenzym i ryggraden blir verksamt om de rätta betingelserna; salt och temperatur är gynnsamma. Råvarorna är således mycket viktiga. Fisken börjar jäsa, mjölksyra och olika aminosyror uppkommer. Syrorna har en antibiotisk effekt. Aminosyrorna är smakämnen. Produkten blir syrad strömming, syrströmming. Nu kallad suring eller surströmming.”

Hur man gör surströmming!

Info saxat från Oscars! ”Under april och maj fångas strömmingen som då är lämplig som råvara eftersom den är mager inför stundande lek. Den läggs i saltmättad lake i cirka 20 timmar varefter den gelas (huvud och tarm avlägsnas) och hamnar i tunnor med mild saltlake. Tunnorna placeras därefter i tempererade lokaler för jäsning. Den processen tar ca 8-10 veckor med en temperatur på ungefär 15-20 grader. I början av juli och fem veckor framåt läggs sedan denna delikatess in på burk vilket sker manuellt. Tio dagar före premiären distribueras den färdiga produkten till grossisterna för vidare befordran till affärerna”

 Går inte in på mer fakta än så va!?

Burkar som skall testas ikväll:

Oscars – brukar aldrig svika.
Borkbo suringen – vinnare ifjol, i flera test!
Rovågerns 2012 – nytillskott! Har höga förväntningar på den! Fick tag på 1 av 400 producerade burkar!
Måsens surströmming – även den ny. Aldrig sett i butik förut.
Prima surströmming utan skalle från Gösta Hanell

Länkar till producenterna:

Oscars
Borkbo
Rovågerns 
Måsens
Gösta Hanells

5 snabba betyg:

Rovågerns 2 av 7 tyckte denna va bäst. Alla gillade den dock! Så den hamnar bra till. Kommer lätt köpa den nästa år. En surströmming  som de är lätt att tycka om! Ska ni börja med att äta sursisar välj gärna denna!

Borkbo – Årets Bästa Tunna: Gruppens favorit! 2011 fjolårs burk, vissa av oss tyckte den va lite smörig i konsistensen.

Hanells upplevde jag som ganska salt. En av oss tyckte den va riktigt bra & fast och fin i köttet.

Måsens upplevdes mild eller som en av oss ätare tyckte, lite mesig!

Oskars va de vissa av oss som de tyckte minst om.  Även om ingen av sorterna kan sorteras som dålig!

Man är rätt så mätt efter 5 klämmor!

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.