Doft och smak

Pelimini – en sorts dumpling

| 4 kommentarer

Rysk mat! Nu beger jag mig Österut, de här ska bli kul! Den här gången ska jag ge mig på att laga till Ryssarnas stapelvara i köket – Pelimini (köttfärsfyllda ”öron”) En sorts ravioli eller dumpling. De kommer ta sin lilla tid att göra dem och hade jag haft besök av en babushka så hade hon säkert skrattat gott åt mig & mina försök att forma just musöronen. De va nämligen lite pilligt! Men jag fick till dem tillslut!


Receptet kommer ifrån Changpeng Ericsson, som jag har fått okej av att köra de rakt av på min blogg. Tack för de! Peliminisarna är bara en del ur Changpengs Ryska meny. Rysk måltid börjas gärna med soppa och bröd…mättar bra! Sedan fortsätter man med lite andra smårätter, vissa av dem tar verkligen tid att tillaga och sluteligen sluta med någon enklare efterätt. Dricker till gör man ofta kvass eller öl samt säkert en och annan vodka, beroende på vilken familj man besöker.

Changpeng som receptet kommer ifrån är diplomerad kock, konditor, sommelier och har lirat med de stora i branchen! Nu namedroppar jag; Gert Klötzke, Sayan Isaksson (resturang Esperanto och Råkultur) Jan Hedh för att nämna några. Hon har bla jobbat i Ryssland, Sochi. Nu jobbar Changpeng som konsult inom – Food & Beverage helhetssynen på detaljerna inom matkoncept ekonomi och utbildning. Läs mer om Changpeng på hennes hemsida.

Åter till receptet och Pelimini

4 personer:
6 dl vetemjöl
2 dl hett vatten
1 st ägg
1 tsk salt

Fyllning:

200 g blandfärs
1 st finhackad gullök
2 msk kallt vatten
0,5 tsk salt
1 tsk peppar
För kokning och servering
2 liter köttbuljong (två köttbuljongtärningar
i två liter vatten)
1 dl smetana eller 4 msk crème fraiche
& 2 msk matlagningsyoghurt
1,5 msk Dijonsenap
1 dl smält smör
0,5 dl hackad persilja

Lägg mjölet i en stor bunke. Gör en grop i mitten och tillsätt salt, ägg och vatten. Arbeta ihop till en smidig deg. Linda in degen i plastfolie och låt den vila i 30 minuter.

Under tiden degen vilar, blanda alla ingredienserna för fyllningen i en kastrull och låt sjuda under omrörning tills fyllningen är genomkokt.

Platta till degen på ett lätt mjölat bakbord. Kavla ut tills den är tunn. Ta ut 6 cm breda rundlar med kakmått eller ett glas.Lägg ungefär 1 tsk fyllning och vik ihop. Tryck ihop kanten och för sedan samman de två ändarna med fingertopparna. Nyp ihop dem där de möts.Ställ nu peliminin i frysen 2–3 timmar före tillagning.

Koka upp köttbuljong i en stor kastrull,cirka 2 liter. Lägg i 8–10 frysta pelimini-”öronen” i taget. När de stiger upp till ytan är de färdiga. Ta upp med hålslev, och skaka av överflödig buljong.

Servera peliminin med smält smör och smetana. Man kan också med fördel blanda lite senap av Dijon-typ i crème fraichen.

 

Jag åt dem med smetana & smält smör & lite hackad gräslök. Urgott!  De här kommer jag lätt bjuda mina gäster på framöver, i höst eller vinter! Men då kör jag på soppa och bröd först, sedan dessa goa öron samt efter de en hemlig efterätt. Även den Rysk och även den från Changpeng Ericsson!

4 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.