Doft och smak

Kycklinggumbo

| 4 kommentarer

En gryta från Louisiana med smakinfluenser från Afrika, Frankrike & Amerika.

4 kycklingfiler, i bitar, marineras jerkmarinad.

Jerkmarinad

0,5 dl olja
6 msk soja
0,5 dl lönnsirap
2 nypor salvia
2 tsk kanel, se upp!
4 msk muscavadosocker
4 tsk rökt paprikapulver
4 st vitlöksklyftor
saften från 2 limefrukter
lite riven muskotnöt

Marinera gärna din kyckling över natten.

Lägg kycklingen i din crocpot-gryta, och tillsätt följande:

250 gram skuren chorizokorv eller annan stark korv
2 stora hackade gula lökar
2 paprikor i bitar
150 gram rotselleri i små bitar
2 finhackad vitlökar
1 burk a 400 gram krossade tomater
3 majskolvar i bitar
2 morötter i skivor
0,5 dl vitt vin
2 st lagerblad
2 msk kycklingfond

Knäpp på din gryta på läge 1 och vrid timern på 6 timmar, efter 6 timmar, så kan du reda av din gryta med lite maizenamjöl. Smaka av med salt och svartpeppar.

Garnera med:

kräftstjärtar
färsk timjan
färsk koriander
Jag valde att servera lite ris utmed grytan, de funkade fint & baugette.

Så hur blev de då?

Crocpotgrytan är toppen för långkok de kan jag konstatera. Efter 6 timmar är inte ens morötterna sönderkokta, de är perfekta. Fantastiskt tycker jag! Försök er på de med en vanlig gryta. Finns massor av recept som jag ska testa. stek, soppa, dillkött mm Men just detta recept, tja någe Louisiana vibbar fick jag då inte, tror de var kanelen i jerkmarinaden som förstörde de! De drog mera mot NordAfrika enligt mina smaklökar. Tänk er någon taginerätt. Tycker allt jag lagat i den på minner till färgen om kalops å de är inge kul!

Absolut inge fel på grytan, den blev god, mina gäster uppskattade maträtten. Men så här tror jag inte en ”äkta” gumbo ska smaka! Om jag ger mig på den igen så tror jag att jag ska marinera kycklingklubborna istället för kycklingfile men först snabbsteker jag klubborna så de får en liten yta, och lägger dem i grytan först efter 3 timmar och kör på en  helt annan kryddblandning. Tror på att gnida in kycklingklubborna med antingen Punch Ya Daddy eller Tony Chacheres Original Creole seasoning. De får bli en het gumbogryta nästa gång.

Receptet kommer ur kokboken Crock-Pot – The Original Slow Cooker av Anette Rosvall

4 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.