Doft och smak

Etiopien Wutete – ett gott kaffe!

| 3 kommentarer

Etiopien Wutete

 

Efter att ha snackat med världens trevligaste kaffefantast & kafferostare Mattias Dellerhagen på DUÅ om kaffe, ha ha ha nämnde att jag va lat och körde Nespresso, de skulle jag aldrig ha sagt moaha moaha! Han sa att jag skulle besöka conceptbutiken johan & nyström har på söder, Sthlm. Efter vi talat vid så sådde iallafall Mattias ett frö hos mig! Först kikade jag på en Aeropress men de bidde de inte! Nu står jag där med både elektrisk kaffekvarn och supersjyssta Bee House kaffefilterhållare i porslin, importerade från USA. Ja men de ä väl klart, ska de nördas så ska de nördas! Jag är ingen expert på något sätt, ser framemot mitt kommande Sthlms besök, då ska jag besöka johan & nyströms concept butik. De blir kul!

Så här skriver de själva om Etiopien Wuete

Wutete är ett kooperativ i den, än så länge, smått okända regionen Illubabor i västra Etiopien. Här plockar och bearbetar bönderna sina kaffebär med en modern version av den tvättade metoden.

Västra delarna av Etiopien står för närmare hälften av landets kaffeexport, men har traditionellt också varit synonymt med låg kvalité utan spårbarhet. Dock har några av regionerna i dessa delar av landet den senaste tiden visat att en ny era är på gång, med högkvalitativt tvättat kaffe, från specifika producenter. Detta är i mångt och mycket tack vare den ideella organisationen Technoserves intåg i området. Organisationen, med finansiella muskler från bland andra Bill & Melinda Gates, verkar genom att bistå bönder med kunskap och medel; att etablera tvättstationer och sätta upp kooperativa strukturer. Man mäter sina framgångar med kaffets kvalité samt med böndernas ökade intäkter för det sålda kaffet. I subregionen Illubabor har vi stött på ett framgångsrikt exempel på detta. Wutete, är ett 168 medlemmar stort kooperativ, som idag producerar ett fullständigt rent kaffe. Aromen är floral och i smaken möts vi av söt citrus med späda inslag av persika. Silkeslent och elegant. För oss är det första gången vi har möjligheten att erbjuda kaffe från dessa delar av landet till vår Limited Edition-serie och vi ser positivt på de kommande åren, där Technoserves projekt fortlöper och unika kaffen kommer att fortsätta se dagens ljus.

Producent: Wutete Cooperative och dess 168 medlemmar
Region: Illubabor, västra Etiopien
Altitud: 1600 m
Process: Tvättat. Mekanisk pulping och avlägsning av mucilaget. Därefter blötläggs bönorna över natten innan cirka 10 dagars torkning på upphöjda bord.

Kort och gott! Spring iväg och köp er en påse! De som hittills druckit det hos mig har lovordat de! Kan bara hålla med dem. Kanongott! Du hittar de i Umeå hos grabbarna på DUÅ.

Vackra bönor!

3 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.