Doft och smak

Frästa mangoldblad, uppkryddad kycklingfile och svart ris samt egen chutneysås.

| Inga kommentarer

Frästa mangoldblad, uppkryddad kycklingfile och svart ris och egen chutneysås. Kan de funka? Hämtade in lite grönt från baksidan. Än är de inte för sent! Min mangold har väl fått bli lite för stor. Ja för stor för att ha i sallad. Men wokad, ja stekt borde funka bra! Jag testar! Va förbi mor och far tidigare i veckan och pallade lite äpplen. Fick tips av en kompis att testa och göra Tommy Myllemäkis chutney, körde på hans recept rakt av! Smaka bra å gjorde mer! Gjorde några extra burkar och gav bort. Hoppas de kommer dem till nytta!

Chutney

500 g äpple
1 st gul lök finhackad
1 st röd chili, finskuren i skivor
1 krm kanel
1 tsk curry
1 tsk ingefära
1 dl ättika
2 dl socker
0.5 dl russin
Matolja att fräsa i

Fräs kryddor, chili och lök sakta en stund, tärna i äpplen (ska va skurna i bitar och utan skal) pyttsa i ättikan och sockret, låt sedan koka i 30 minuter och glöm inte bort att röra då och då. Hälls upp på rena glasburkar. Du kan sterilesera dem i ugnen, jag brukar köra mina diskade burkar i ugnen på 150 grader i 20 – 30 minuter. Sätt sedan på lock och låt sedan svalna innan du förvarar din burk i kylskåp. Sägs vad god till kyckling och fläsk.

Det svarta Venere riset från Saltå Kvarn!

Äppelchutneysås

2 rejäla matskedar av din egen kokade chutney
1 halv burk creme fraiche
lite majonnäs
salt och peppar
citronjuice

Rör ihop alla ingredienser och ställ kallt fram till serveringen.

Koka de svarta riset enligt förpackningen, jag valde att koka mitt ris i buljong från Voltaiere. Medans kryddar du upp dina kycklingfiler med salt, svartpeppar, ingefära, curry och lite gurkmeja och cayennepeppar. Stek kycklingen i lite neutral olja. Fräs sedan tomat, lök, och sist men inte minst fräs på din mangold, lägg gärna på lock. Blanka av på slutet med lite smör. Servera med kyckling och rikligt med äppelchutneysås eller bara med din chutney, samt det svarta riset. Ha ha ha ha ha jag tror jag dör!

Kycklingen blev bra likaså så äppelchutneysåsen och mangoldfräset. Men de svarta riset skulle jag ha glömt på spisen! Förstår varför de finns kokböcker! Jag ska inte laborera! Punkt slut! KAOS! Men what the fuck! De bjud jag på! Riset blev sjukt stabbigt, inte dåligt men efter 45 minuter på spisen hade jag förväntat mig svart fluffigt ris. Oj kompakt mörker!

Aldrig mera svart Venere ris för min del! Den sorten får Saltå Kvarn behålla!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.