Doft och smak

Skrädkakor

| Inga kommentarer

Skrädkakor, blev så sjukt sugen på saftigt mjukt bröd med kokt skivat ägg och kaviar och en kopp varm choklad. Baka matbröd är bland de roligaste inom matlagning som jag vet! Snacka om att skapa något. Något de allra flesta uppskattar oxå! Hembakt bröd!

Skrädkaka

Skrädkakor miljöbild

 

9 dl rågsikt

3- 5 dl vetemjöl

5 dl mjölk

50 gr margarin

50 gr jäst

2 msk sirap

1/2 msk salt

alla gånger 2 msk brödkryddor!

Smula jästen i en degbunke. Smält fettet, blanda med mjölken, värm till 37 grader. Rör ut jästen med degspadet. Tillsätt sirap, kryddorna. Häll i rågsikten och arbeta degen kraftigt. Låt vila i bunken 10 – 20 min.

Ägg & kaviar på ä gott!

Ta upp på mjölat bakbord, arbeta den smidig med vetemjöl. Dela i 5 lika stora bitar och forma till en slät bulle. Kavla eller platta ut bullarna till runda kakor för hands. Ta ut ett litet hål i mitten. Nagga med gaffel, låt jäsa 20 min under bakduk. Grädda mitt i ugnen 250 grader ca 10 – 15 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.

Hembakt är ändå bäst!

Seså kom igen baka lite nu och montera ihop en egen god äggmacka!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.