Doft och smak

Tjälknul

| 1 kommentar

Hade själv turen att få en älgrostbiff av en god väns pappa! De tackar vi för Sven-Erik! De här är en maträtt som låter vänta på sig! Det tar trots allt massor av tid att göra den! Iofs sköter sig köttbiten helt själv i ugnen. Du tillagar köttet på extremt låg temperatur 50 – 75 grader. Du kan rent av ställa in ditt kött på kvällen på låg värme & plocka ut de x antal timmar senare. Jag slängde in mitt älgkött på morgonen, steken vägde strax över 700 gram. När den gått klart i ugnen så skall du lägga ned köttet i din redan tillredda saltlag och här ska köttet åtminståne ligga i 5 timmar. Ju större köttbit ju längre tid i både ugn & saltlag. Här får man gå på känn…

De du behöver!

helst älgkött men de funkar även med fransyska (frys köttet innan tillagning)

Saltlag

1 l vatten
1 dl salt
1/2 dl socker
10 enbär
1 tsk torkad timjan
några svartpepparkornSå här gör du


Sätt ugnen på 75°C.
Lägg den frysta steken i en ugnssäker form. Ställ in i nedre delen av ugnen. Stek köttet tills innertemperaturen är 65-70°C. Det kan ta 8-12 timmar. Efter ca 2 timmar kan du sticka in en ugnstermometer i köttet. När termometern visar 55°C är köttet rött inuti, vid 65°C är köttet rosa och vid 75°C helt genomstekt. Kommer själv plocka ut min vid 60 – 62 grader (köttet blev precis som jag vill ha de!)

Saltlag:

Koka upp vatten, salt och socker i en gryta låt det kallna. Tillsätt enbär och timjan. Lägg ner den varma steken i saltlagen och låt stå kallt i 4-5 timmar. Ta upp köttet och torka det lätt med hushållspapper. Skär köttet i tunna skivor. Servera med potatisgratäng, gelé eller någon trevlig sås. Gott som bara den. Lätt värt väntan!

Historien om tjälknul/tjälknöl lyder: 

Tjälknöl, tjälknul är ursprungligen norrländsk maträtt bestående av djupfryst kött, vanligen älgkött, som ugnssteks på mycket låg värme under lång tid. Ordet kommer av att köttet börjar tillagas tjälfruset, och knul som är ett norrländskt dialektalt ord för ”klump”

Maträtten skapades av slump av Ragnhild Nilsson (1926–2006) i Torpshammar i början av 1980-talet. Ragnhild, som var gift med en älgjägare, tänkte göra älgstek och bad sin man att ta fram den ur frysen och tina den på svag värme i ugnen. Han glömde sedan bort steken, först nästa dag kom Ragnhild hem, hon förstod direkt vad som hänt! Att gubben glömt steken i ugnen och hur länge den legat i ugnen. Hon försökte då rädda steken, genom att lägga den i en saltlag några timmar. Sen skar de i den å åt och fann den mör och god! Ragnhild Nilsson skickade  in receptet  till en tävling i ICA-kuriren, år 1982.  Där man efterlyste förslag till nya landskapsrätter i Sverige.  Hennes bidrag vann priset som Medelpads nya landskapsrätt! Finns tillochmed ett forum för just tjälknul.

 

 

En kommentar

  1. Pingback: Tjälknuls dagobert med Russian dressing | Doft och smak

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.