Doft och smak

Lyxig fiskgryta ala restaurang Grodan

| 16 kommentarer

Det här receptet kunde man för x antal år sedan ladda ner från Grodans hemsida. Grymt! Har aldrig ätit på Grodan i Stockholm men den här grytan är king! Jag älskar denna gryta med smak från både saffran, chili, räkor, fisk & vitt vin. En fin fin rätt att bjuda på! Den räcker till många! Soppan går bra att förbereda, jag menar att du kan strimla grönsaker och koka upp buljong & tina, skala räkor, grädda bröd &  piska en egen majonnäs! Sen när man väl gjort iordning allt så krävs de inte så mycket tid i köket.

De här behöver du för 4 portioner:

1 gul lök, skivor
1/2 dl olivolja
2 paprikor i olika färger
1 pkt saffran
1 1/2 tsk curry
1 tsk basilika
2 krm chilipulver
1 tsk paprikapulver
2 dl vitt vin
1 brk krossade tomater
8 dl fiskbuljong
salt, peppar
600g torsk, körde med ryggbit jag hade i frysen samt lax. Skurna i kuber
3 dl vispgrädde
1 morot, strimlad i Julienne
1 liten bit purjolök, strimlad
100g skalade räkor

Skala och skiva löken. Hetta upp en gryta, slå i olivoljan och fräs löken utan att den tar färg. Skölj, kärna ur och skiva paprikorna. Lägg i paprika och kryddor i grytan. Slå på vinet, tomatkrosset från burken och fiskbuljong. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Lägg i fisken och slå på grädden.

Skala moroten och skär den i strimlor. Skölj purjolöken och finstrimla den. Lägg ner grönsaksstrimlorna i grytan. Låt sjuda ett par minuter. Lägg i räkorna och servera på en gång, låt det inte koka! Räkorna seega!

Majonnäs:

Gör egen eller smaksatt en köpt majonnäs med riven vitlök, salt, citronsaft & cayennepeppar! De ska va lite drag i den! Servera till grytan.

Frasiga krutonger:

Ta bort kanterna på brödskivorna och skär dem i kuber. Stek brödkrutongerna på stark värme i olivolja. Krydda med paprikapulver och lite cayennepeppar. Smaka av med salt och peppar. Att strö ovanpå grytan.

Testa och gör den! Du kommer digga den dvs om du gillar fisk/skaldjur och saffran.

16 kommentarer

  1. Pingback: Hektisk vecka | papavers

  2. Pingback: Fiskgryta a la Grodan | mittlivochmer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.