Doft och smak

Räkor med tryffelnobis och citronpurjo

| Inga kommentarer

Med risk att bli tjatig här kommer ett till recept med nobissås, recept skapat av Jacob Grey, saxat ur ICA Buffe nr 6 -7 Juli 2011 Men här har Jacob smaksatt nobisåsen med lyxig tryffelolja. Jag valde dock att göra Werner Vögelis nobissås då jag tyckte att ett ägg lät lite samt att jag inte hade någon rödvinsvinäger hemma. Men annars pyttsade jag nog försiktigt i 2 tsk god tryffelolja. Brukar finns tryffelolja att köpa på små flaskor. Men se upp så den inte tar över din sås! Å välj späda purjolökar! Blir så mycket godare då!

En fräsch förrätt!

Receptet är för 4 – 6 personer

De här är vad du behöver:

1 kg räkor med skal
2 – 3 små gärna späda purjolökar
1 1/2 msk färskpressad citronjuice
1 lite schalottenlök
1/2 vitlöksklyfta
1  ägg
1 msk rödvinsvinäger
1/2 tsk dijonsenap
2 dl neutral olja tex raps
2 – 3 tsk tryffelolja
finklippt gräslök
olivolja
salt och vitpeppar

Gör så här:

Ta fram och skala räkorna, tina om de är frysta. Väl rensade ställ kallt i kyl. Skär bort de grova gröna från purjolöken, eller dra bara av de grova yttre bladen. Skär purjolöken i
10 cm långa bitar. Koka dem sedan mjuka i lättsaltat vatten i ca 5 minuter. Häll av och kyl gärna i isvatten, krama försiktigt ur vätskan. Lägg dem i en liten skål och slå över olivoljan och citronjuicen. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm vitpeppar. Blanda försiktigt om och ställ undan, låt dra. Minst en timme gärna över natten.

Koka upp vattnet i en liten kastrull till ägget. Skala och finhacka schalottenlöken och vitlöken. Lägg ner ägget i det kokande vattnet och koka 2 minuter!  Häll av och kyl snabbt av ägget.  Blanda sedan ihop 1/2 tsk salt, 1 1/2 krm peppar, vitlök och schalottenlöken i en skål.  Knäck ägget och skrapa ur innehållet och vispa ihop det med de övriga ingredienserna. Tillsätt olja försiktigt i en fin stråle under mixning med mixerstav. Lite i taget. När den tagit ihop så smaksätter du med tryffelolja och sist tillsätter du gräslökshacket.

Servera på tallrik, gärna med grillad baugette, sås, räkor och den citronmarinerade purjolöken.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.