Doft och smak

Youri Dolgorouki

| 3 kommentarer

Köpt på mig en ruggigt frän vodkaflaska på Systembolaget. Jo lite kitschig är den! Men fin! Klart man ska köpa Rysk vodka! De känns mer äkta. För mig är vodka något från Öst. Här kan ni läsa mer om vodka. Jag ratar svenska Absolut. Vodka ska va från de stora landet i ÖST! Punkt slut!

Youri Dolgorouki är baserad på vete och råg från Ryazan-provinsen söder om Moskva och naturligt filtrerat källvatten och den särskiljer sig genom att den destilleras fyra gånger, vilket gör den extra ren. Youri Dolgorouki lanserades i Ryssland 1997 i samband med Moskvas 850 års-jubileum. Namnet kommer från prins Dolgorouki, från Kiev, som grundade Moskva när han 1147 lät anlägga Kreml-muren och fästningen som kom att bli centrum för den ryska staten och kyrkan. Youri Dolgorouki är utnämnd till officiell vodka i Ryssland och det sägs att det är den presidenten serverar sina besökare.

Avnjuts som den är eller använd den som ingrediens till drinkar. Eller till mat som snaps,  servera den då gärna med smetana, rödlök, lite god stenbitsrom (eller Rysk kaviar om du har råd) och stekta blinier = jättegott. Eller till charkuterier och den obligatoriska saltgurkan å grovt råg bröd och kanske en ostbit!

Den här vodkan kommer som sagt i en fantastiskt fin frostad flaska & genom ett klart fönster i den frostade flaskan ser man den välkända Vasilijkatedralen på Röda torget som fiffigt är placerad på baksidan av flaskan.  Väldigt svårt att fotografera så de syns bra! Vodkan produceras av Moscow Distillery Cristall, och finns den inte hemma i butik så kan du beställa hem den. Den har beställningsnummer 167 & kostar 219 kronor  på Systembolaget.
Leverantör/importör i Sverige är Philpson Söderberg

Smak: Len och rund. Alltså ingen skit vodka, de här är en klassig ja rent av en premium vodka skulle jag säga. En av de bättre vodka(s) som jag druckit!
Rankar denna och Russian Standard som de bästa jag smakat.

3 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.