Doft och smak

Sirapglacerad rabarberkaka med vaniljkräm

| Inga kommentarer

Jag brukar ju sällan baka sött har jag ju sagt. Äsch jag kanske tänjer lite på sanningen!?! På slutet har de faktiskt blivit mest sött som jag bakat! Hursom jag är bättre matbröd. De här är lite för pilligt för mina skackliga kortisonpåverkade fingrar. Å de är oftast för många moment med sånt här. Blir lätt galen. Valde att baka hemma hos mamma och pappa, för då kan jag hojta efter hjälp om något skiter sig! De här är verkligen en mormors krångel efterätt, rätt många steg innan man är klar. Är du van att baka så grejar du de lätt! Men en smulpaj är minst lika god tycker jag!

Drog hem ett receptet ifrån nätet, jag tror receptet kommer ifrån en Bosnisk matbloggares matblogg men kommer inte riktigt ihåg. Så Google fick översätta receptet. Ha ha så sjukt kul det blir ibland. Google översätter rätt skojsigt! Ta ditt mögel…ööh neej tack! Så jag fick lov att köra lite på känn och de blev ju ändå rätt sjysst!

Fotograferingen skedde i hagelstorm under ett äppelträd i mamma och pappas trädgård. Tycker min rabarber blev lite väl crunchy! Skar nog inte tillräckligt tunna skivor av rabarbern, eller så skulle man kanske ha förvällt dem lite först!?!

Rabarberkaka de Luxe

Sirapglacerad rabarberkaka med vaniljkräm

Botten:

200 gram vetemjöl
160 gram smör
140 gram florsocker
2 äggulor
1 nypa salt

Kör ihop ingredienserna till en smidig deg i en assistent eller bearbeta ihop den för hand. Jag körde för hand idag. Låt den sedan vila i 30 minuter inslagen i plastfilm i kylskåpet. Kavla ut din deg och för sedan över den till en smord och lätt vetemjölsströad bakform, gärna en form med avtagbar kant. Trimma bort överflödig deg! Grädda i 200 grader i 10 minuter. Alltså grädda utan fyllning första gången!

Låt svalna!

Tag 3 – 4 rabarberstjälkar och skär dem tunnt. Rabarbern som du nu skivat tunnt blandar du med 4 msk strösocker & låter sen dra minst 15 minuter, rör om då och då.

Vaniljkräm:

375 ml mjölk
75 gram socker
3 ägg
30 gram majsstärkelse
1 urskrapad vaniljstång

Sjud ihop till en fast vaniljkräm, låt svalna under plastfilm! Varför plastfilm? Jo för att undvika att du får skinn på den.

Ta en kaka till!

Sirap

150 gram socker
250 ml vatten
några droppar citronjuice

Koka ihop tills den tjocknar, låt svalna lite granna!

Ihopsättning eller montering av kakan

Bred nu ut din hemkokta vaniljkräm i pajformen, jag gjorde två pajer! Arrangera dina sockermarinerade rabarber i ett fint mönster, grädda kakan i ca 20 minuter i 150 – 200 grader. Passa noga så inte kanterna bränns! Tag ut kakan och pensla på din nu avsvalnade sirap. Låt stelna!

Efterätt under ett äppelträd
Servera den sen med lite mer hemgjord eller köpt vaniljsås alt en vaniljglasskula.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.