Doft och smak

Moqueca med kungsräkor och hummer

| Inga kommentarer

Hur börjar man alla blogginlägg? Som ni vet är jag ju väldigt intresserad av andra matkulturer, andra smaker än de man är van. Det är min nyfikenhet som får mig att leta efter det alla kanske inte käkat! Fått höra att jag aldrig lagar husmanskost? Å vad är det? Pannbiff? Köttbullar och mos?
Hur kan ni säga så? Just den här maträtten kanske är just husmans där den kommer ifrån! Tänkt på de?

IMGP1868

Hursom så kommer kvällens middag ifrån Sydamerika, Brasilien och det är en gryta som heter Moqueca (”mo -keh-ka”) och den kommer ifrån Bahia i östra delen av Brasilien. Namnet har det fått ifrån det afrikanska ordet för just fiskgryta. Å man kan givetvis tillaga den med vit fisk, men nu råkade jag ha räkor och fairtrade scampi hemma så lite lyxigare blev den åh hey receptet tyckte man kunde peta ner hummer. Men de va något jag inte satt på hemma i min frys! Det är ju trots allt Onsdag! Ha ha ha!

Det här behövs för grytan:

1 msk rapsolja
2 msk olivolja
1 gul lök, finhackad
1 liten röd och 1 liten grön fint hackad paprika
3 vitlöksklyftor
2 plommontomater, urkärnade och finhackade
2 rågade msk med tomatpure
4 dl kokosmjölk
350 gram råa ASC-märkta Vannamei räkor, skalade och rensade och lite extra MSC märka nordsjö räkor
250 gram hummerstjärtar, fin fördelade i munsbitar
saften ifrån en pressad limefrukt, plus extra klyftor att pressa över vid servering
1 lite näve med finhackad koriander
havssalt och nymalen svartpeppar ifrån kvarn.

IMGP1905

Så här gör du:

Hetta upp oljan och tillsätt lök, paprika och vitlök och krydda försiktigt med salt och svartpeppar. Låt svetta ihop en stund. Rör om ordentligt!
Låt småputtra ihop 6 minuter, rör sedan ner tomatbitarna och tomatpuren och fräs nån minut till. Sedan häller du i kokosmjölken å låt koka upp. Sänk värmen å sjud grytan i ca 5 minuter.

IMGP1929

Tillsätt räkorna och låt dem sjuda tills de blivit ogenomskinliga. Tillsätt ev hummer och dra ifrån plattan. Tillsätt den pressade limejuicen och strö över hackad koriander och smaksätt med salt och svartpeppar. Servera gärna med resterande lime iform av klyftor så kan man pressa över mer limejuice, gott till är även kokt ris och stekt bröd.

IMGP1924

Kände på mig att de här skulle bli bra så fort jag ställde mig i köket ikväll! Fantastiska milda smaker, ja salt och svartpeppar och koriander är ju inte kryddor som är överväldigande starka! Rekommenderar denna gryta! Riktigt feel good mat! En gryta jag vill bjuda på framöver! En maträtt som alla kan uppskatta ja dvs om man gillar fisk och skaldjur annars är det att kasta pärlor för svin!

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.