Doft och smak

Martin Servera mässan 2017 i Umeå

| Inga kommentarer

Martin Servera mässa i Umeå, jorå jag va där i år med. Klart jag ska nästla mig in när något sånt här kul går av stapeln i Umeå. Senaste jag va på mässa va ju Kista Fastfood mässan som ni kan läsa om här. Men åter till Umeå nu!

Med cirkulär-gips och rullator så äntra jag mässan glad i hågen. Jo jag hade faktiskt längtat. Så kul å se och smaka en massa nya produkter och träffa lite matfolk igen. Både bekanta ansikten och nya kontakter. Å kul att komma ut ifrån lägenheten, blir rätt långtråkigt trots internet och Netflix och matlagning. Ut måste man!

Full fart på mässan även om de verkade va lite mindre besökare iår än ifjol eller så jämför jag med Kistamässan, där man fick skära sig fram. Då föredrar jag Umeå å särskilt nu när jag spankulera runt med rullator. På plats fanns massor av producenter och små showrooms, nytt för iår är att Martin Servera satsat på inredning ja både möbler och trevligt porslin.

Soffan där till vänster i bilden ovan gillar jag, även fast jag inte vart i USA får jag känsla av diner. Å ja jag gillar bås på resturanger, tror de kommer tillbaks igen. Att få sitta lite privat är aldrig fel om man är ett sällskap. Men jag nämde ju porslin så…


Klart fina, jag tänker mig en asiatisk maträtt på dem. Kom igen Martin Servera kasta lite spons på mig så ska jag producera lite sjyssta bilder!

Å ja vart börjar jag? Vin och Sprit nä det smaka jag inte, eftersom jag inte har något tillstånd och att jag va där på mässan som egen person, matbloggare! Kunde iofs inte bry mig mindre. Men något som förvånade mig BIG TIME är att de inte va så mycket alkoholfritt typ juicer och kolsyrat. Tänk läsk! Visst Kivik Musteri va där och lika så Bryggverket med sin nya Julmusch, blogginlägg kommer om den, men den får ett eget inlägg!

 

 

Bland de första jag smakade på mässan va Skåne mejeriers oak smoked cheddar, fy fanken så god! Den här vill jag köpa hem ju! Men den finns tyvärr bara för branchen. Hursom fantastiskt god ost! Sen blev de samtal med en Fransk försäljare för både kyckling, anka och nöt. Väldigt trevligt och klart intressant samtal och gott. Smakade både deras kyckling, nöt och anka. Fipplade bort bilden på dem tyvärr!

Träffade sedan Anders Ingvarsson som hade hand om grönsaker för Martin Servera. Kolla så vackra de är microgreens! Sånt alla proffs har när de lägger upp för ja the final touch!

Med på mässan fanns även icehotel och gjorde reklam för sig! Sjyssta is tallrikar må jag säga!

Å hej han där känner ju jag! Han stolpade jag fram till och de blev high-five! Johan Liljegren ifrån Orkla – kulinarisk kreatör på Orkla. Han serverade små vegetariska prinskorvar och hej, här hade de lyckats med både smak och konsistens. Riktigt goda och årets sill fick jag ochså smaka. Vet inte om branschen har en sort och handeln en annan? Nä såklart är detta för branschen, hmmm! Orkla och Abba skriver på sin sida ”I år har vi inspirerats av det asiatiska köket och gett sillinläggningen en fräsch smak av kaffir lime, ingefära och citrus. Årets Julsill säljs enbart som storhushållsprodukt och går inte att få tag i på annat sätt” Tror jag måste försöka få tag i en hink ha ha ha eller göra en sån-där-a härmapa.

Å se där en Instagram vän – Stefan mer känd som Gourmetbbq.se på Instagram och ja det va han som tog igen mig och presenterade sig! Kul! Th i bild Johan Liljegren. Båda jobbade i Orklas monter.

På mässan iår var en Facebookvän med som Martin Serveras moderator, jag skriver konfrance. Kocken Mattias Larsson. Lika trevlig som jag trott!

Jag gick såklart fram och skaka hand och talade lite med honom, en kort stund innan han skulle upp och brassa lite anka, som han sa jag skulle komma å smaka. Absolut! Å kul att det va anka ifrån Viking fågel, de har jag jobbat med förr, men då med gäss. Brukar ju hoppa in å va sidekick till Jonas Olsson och hjälpa till på Skånemiddagen som går av stapeln i Umeå varje år.

Här är Mattias i samtal med Per Idlund ifrån Viking fågel om ankan de preppar och ska tillaga och Viking fågel har valt att kalla den ”majsanka”. Läs mer om ankan på deras hemsida. Å ankan va toppengod! Äter ni anka ofta? Undrar om vi kommer få se det i butik eller om man måste efterfråga det?

Å där en kändis till! Nästgårds ja våran ostmakare ifrån Svedjan Pär Hällström. Visst har ni smakat Svedjans ostar? Särskilt den hårda tycker jag är toppen! Sjukt bra ost och har ni inte smakat den så ska ni det tycker jag! Säg inget, men jag fick med mig en fin blå mögelost hem, lycko mig! Tack Pär! Den ska jag försöka hitta på något kul med. Ja den är redan testad på pizza!

Sen blev det kaffe hos Zoegas och kaka i en annan monter, ställde ba kaffekoppen på rullatorn och gick vidare och åt en lite kaka, nä kaka är väl fel och säga de har va en trevlig kladdkaka med grädda och bär på och testade även en laktosfriglass ifrån SIA!

och kolla in, det blev även en god julig pralin med saffransfyllning!

Å kolla in där en till person som jag känner via Instagram Smoked Thomas Bbq – Thomas Videhjärta. Kul som bara den å träffa flera matvänner ifrån Instagram och bara surra lite. Det kommer det nog bli mer av framöver. Nätverka är alltid kul och bra!

Ja sugen på handla blir man ju kolla ba in påsen! Sånt mjöl som jag använder till min pizzadeg, små påsar ifrån affärn de är inte längre min grej ha ha ha!

Bra med stora mjölpåsar! Mer sånt i butik för oss vanliga konsumenter!


Har ni testat Pellegrino:s läsk? Finns i handeln i tre smaker. Mindre söt än vanlig läsk, tycker dryckerna passar fantastiskt bra till käk!


Å kolla in! Liters förpackningar av Arla syrade grädde, en fantastiskt god grädde som jag använt flera gånger i både mat och efterätt och även sprayfettet är topp, speciellt när man ska bröa tex en sockerkaksform!

Är ju på hemmaplan, så en till kändis!

Tonka Bistro Cafes Viktor Löfgren som serverade som trevliga smakportioner.

Brukar ni fuska? Äsch fuska ta genväg säger vi va? Testade Pekas nya gratäng med tryffel och den tycker jag va okej. Brukar faktiskt sällan göra gratäng, mina brukar bli torra. Å denna gratäng med tryffel kommer ut till oss konsumenter i 700 grams förpackning framöver berättade deras säljare. Den gratängen ska jag hålla upp ögonen efter!


Jag är den där killen som kan gå i flera timmar i en saluhall och handla och tänk er då mig på en matmässa, där man kan nätverka, smaka på och se ev kommande produkter för marknaden ja alltså för oss som inte är i branchen. Fick även käka ostron! Ni vet ju hur ostron ser ut! Tog faktiskt inte kort, jag hade fullt sjå att mumsa! Fantastiskt gott ostron som ”ostron Olle” och hans kollegor bjöd på! Fick även med mig rakfisk hem, de kommer ett särskilt inlägg om just rakfisk. Denna Norska delikatess! Tack Olle på Sjöboden å tack Martin Servera som släppte in en sån som mig! Vi ses nästa år va?

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.