Doft och smak

Lufttorkad skinka

| 2 kommentarer

Här kommer ett recept på en lättsaltad lufttorkad skinka som smakar minst lika bra som äkta Parma/Serranoskinka. Hela processen tar 2-3 veckor och du torkar den lätt själv i ditt fönster!


Tillredning

Koka upp en 1 liter vatten med 1,5 dl grovsalt och 2 krm salpeter. Låt svalna.

Slå över saltlagen i en skål. Lägg ner skinkan (jag brukar använda skinkstek) i det salta vattnet. Täck med en tallrik eller dylikt, och ställ i kylen under 4 dygn. Skinkan skall täckas av saltlagen helt å hållet!  Ta upp och torka av skinkan flera gånger med rena handdukar. Vira sedan in den i en torr handduk och lägg i kylen några timmar. Byt till en ny handduk och knyt ett snöre om den och häng upp knytet i ett soligt fönster eller över ett element i ca 1-2 veckor. Efter en vecka gått, kolla till din skinka och byt handduk igen. Den kommer torka ihop och bli mindre och hård. Det hårda trimmar man bort innan man skär den i lövtunna skivor med en vass kniv, å de är inte de lättaste. Ska införskaffa mig en skärmaskin såsmåningom så man får riktigt tunna skivor.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.