Doft och smak

Gravad & sen badad lax

| 2 kommentarer

2 dagars lax, först snabbgravad & sen badad i rimlag i ett dygn. Vet inte vad jag skall säga om denna lax!?! Mig passar den, men den är inte lika salt som den vanliga hederliga gravade laxen som man är van. Beror på vad man är ute efter och namnet säger ju kanske lite, just de snabbgravad! Mild och fin i smak men jag tycker absolut man behöver något ”piffigt” tillbehör. Jag körde med senapskräm och gravlaxsås.  Jag använde mig iallafall av sånna där små frysta laxbitar, de man köper i 4 pack vacumförpackade. Perfekt att testa på, samt bra för mig som lever ensam. Så här gör du!

Grava laxen först med salt, socker & dill, i ett dygn.

1/2 dl socker
1/2 dl salt
dill

Klappa in din lax med salt och sockerblandningen, grava den sen i ett dygn. Jag gravade min i en plastpåse, som jag la i en form, så de inte skulle läcka ur påsen. Tag ut laxen & häll bort socker/saltlagen som är kvar, tag även bort dillen. Lägg nu din lax i rimlagen, och låt den ligga i den ytterligare ett dygn.

Rimlag:

1 liter vatten
1 msk salt (nästa gång tar jag mer salt!)

Skär fina skivor, eller rejälare ”stycken” & servera med ljummen potatis och kanske en hemmagjord senapskräm eller en hemmagjord gravlaxsås

Senapskräm  (den påminner lite om Tore Wretmans skarpsås)

1/2 dl vispgrädde
lite socker
lite salt
hackad dill, snåla inte!
senap någon matsked, ja efter smak. Gärna söt & grovkornig
vitpeppar

Vispa grädden ganska fast, rör ned övriga ingredienser. Smaka av.

Hemmagjord gravlaxsås

1/2 dl söt senap
2 tsk dijonsenap
1 msk socker
1 msk vitvinsvinäger
ca 1 dl rapsolja
1/2 dl fin hackad dill
salt och peppar

Rör ihop senap, socker, vinägern & vispa försiktigt in rapsoljan. Vispa hela tiden, så de blir riktigt fluffigt. Vänd i dillen.  Smaka av med salt och peppar. Superlätt att göra! Varför har jag alltid köpt gravlaxsås? Denna blev så bra och god, så för min del blir de aldrig mera köpes!

Serverade på träspett, med spritsad senapskräm på botten i små glas. Höga glas va svåra att äta ur…men visst de blev ganska snygga på bild!?

2 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.